Son dakika... Irak'ın kuzeyine kara ve hava operasyonu

Son dakika... Irak'ın kuzeyine kara ve hava operasyonu
Gelen son dakika bilgisine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK); Metina, Zap, Avaşin Basyan ve Kandil'e terör örgütü PKK'ya geniş çaplı operasyon düzenlediği bildirildi.

Kuzey Irak'ta Metina, Zap, Avaşin, Basyan ve Kandil'e operasyon düzenlendiği bildirildi. Operasyonda belirlenen hedefler havadan ve karadan vuruluyor. Operasyon kapsamında kara harekatı da yürütülüyor. Özel Kuvvetlerin de Metina bölgesine helikopterlerle indirildiği belirtildi. Özel Kuvvetlere Atak helikopterleri ve SİHA'lar destek veriyor. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları operasyonu Harekat Merkezi’nden takip ediyor.

Çok sayıda savaş uçağının yanı sıra silahsız ve silahlı insan hava araçlarının da (İHA/SİHA) katıldığı operasyonda terör örgütünün yuvalandığı sığınak ve barınaklarla, cephane olarak kullanılan mağaralar vuruluyor. 

Kandil bölgesi de çoğunluğu Diyarbakır olmak üzere değişik üslerden kalkan F-16’larla vuruluyor. Hava taarruzlarından sonra Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine Sikorsky ve Chinook tipi helikopterlerle kara unsurları indirildi.

Operasyonda yerli ve mili üretim mühimmatların yanı sıra, SİHA'lar da aktif olarak kullanılıyor.

TSK BU GÖRÜNTÜLERLE DUYURDU

SINIRDA KONUŞLU OBÜSLERLE TERÖR HEDEFLERİ ATEŞ ALTINA ALINDI

TSK'nın Irak’ın kuzeyinde dün gece başlattığı, Metina bölgesi ağırlıklı olmak üzere Zap, Avaşin, Basyan, Kandil ve Gara bölgelerini kapsayan operasyonda, belirlenen PKK hedefleri savaş uçakları tarafından vuruldu. Harekâta katılan yaklaşık 50 uçak, sınırı geçip teröristlere bomba yağdırdı. Harekatta, İHA, SİHA ve ATAK helikopterleri de görev aldı. Komandolar helikopterlerle bölgeye indirilirken, sınır hattında görev yapan Mehmetçik de bölgeye geçerek ateş altına alınan alanda, saha temizliği yaptı.

PKK HEDEFLERİ DERECİK’TEN OBÜSLERLE VURULDU

Irak'ın sıfır noktasındaki Hakkâri’nin Derecik ilçesinde de dün askeri hareketlilik yaşandı. Derecik'te konuşlu 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığı'ndan Hakurk bölgesine yoğun top atışı yapıldı. Fırtına obüsleri, koordinatları verilen bölgeleri vurdu. Belirlenen hedeflerin ateş altına alınması, ilçe merkezinden de izlendi.

ERDOĞAN, HAREKAT MERKEZİNE BAĞLANDI

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen 'Pençe-Şimşek' ve 'Pençe-Yıldırım' operasyonlarını beraberinde TSK Komuta Kademesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Merkezi’nden sevk ve idare etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kara Kuvvetleri Harekât Merkezi’ne video telekonferans ile bağlanarak son duruma ilişkin Bakan Hulusi Akar'dan bilgi aldı.

"MEHMETÇİĞİMİZİN KARŞISINDA GÜÇ TANIMIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında "Mazisi şanla ve zaferlerle dolu Türk Silahları Kuvvetlerimiz bugün de milletimizin güvenliğini tehdit eden tehlikelere karşı azim ve kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor. Bu tarihî mücadeleyi gerçekleştiren kahraman ordumuzla ve onun tüm mensuplarıyla iftihar ediyoruz. 'Ölürsem şehit kalırsam gazi' anlayışıyla yürütülen bu mücadelede, Kahraman Mehmetçiğimizin karşısında dayanabilecek hiçbir güç tanımıyoruz" dedi.

"AMACIMIZ TERÖR VARLIĞINI ORTADAN KALDIRMAK"

Erdoğan, Türkiye'nin tarihinin her döneminde olduğu gibi bugün de mücadelesini hak, hukuk, adalet gibi insani değerlerden en küçük bir sapma göstermeden yürüttüğünü kaydederek, "Amacımız, güney sınırlarımızda oluşturulmaya çalışılan terör varlığını tamamen ortadan kaldırmak ve ülkemize yönelik tehditleri bertaraf etmektir. Terörün kökünü kazımakta ve vatandaşlarımızı terör belasından tamamen kurtarmakta kararlıyız. Kahraman ordumuzun son dönemde artık doğrudan terörün merkezine yönelen başarılı harekâtları, bu hedefimize yaklaştığımıza işaret etmektedir" diye konuştu. 

"ÇOK SAYIDA TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLMİŞTİR"

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dün akşam Irak'ın kuzeyinde yuvalanan PKK terör örgütüne yönelik Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonu başlattığına vurgu yaparak, "Karadan ve havadan sığınak-barınak ve mağaraların ateş altına alındığı operasyonda, şu ana kadar çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde icra edilen bu harekât, bölgede barış ve huzurunun tesis edilmesine de önemli katkılar sağlayacaktır. Burada bir kez daha ifade etmek isterim ki; ne Türkiye'nin, ne Irak'ın, ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü terör örgütüne ve teröre asla yer yoktur. Uluslararası hukuktan doğan haklarımız çerçevesinde, bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu katil sürülerinin kökünü kurutana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kahraman Mehmetçiğimizin başarıyla icra ettiği operasyonlarda azami oranda yerli ve millî savunma sanayi ürünlerimizin kullanılması da bizim için ayrı bir memnuniyet ve iftihar vesilesidir" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar