Irak ve Pakistan Dışişleri Bakanları görüştü

Irak ve Pakistan Dışişleri Bakanları görüştü
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Pakistanlı mevkidaşı Şah Mahmud Kureyşi ile Pakistan’a petrol ihracatını değerlendirdiklerini bildirildi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak petrolünün Pakistan pazarlarına ihraç edilmesini de değerlendirdik. Pakistan ile dini turizm alanını da teşvik etmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bağdat’ı ziyaret eden Şah Mahmud Kureyşi ile bakanlıkta görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Pakistan ile ikili ilişkileri güçlendirmek istediklerini ifade eden Hüseyin, “Görüşmede Pakistan ile petrol, tarım ve sanayi alanında iş birliği ihtiyacının önemini ele aldık. Irak petrolünün Pakistan pazarlarına ihraç edilmesini de değerlendirdik. Pakistan ile dini turizm alanını da teşvik etmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİNE ÖNEM VERDİKLERİNİ İFADE ETTİ 

Fuad Hüseyin, izledikleri dış politikanın temel konularından birisinin de terörle mücadele olduğunu söyleyerek, bu alanda Pakistan ve diğer ülkelerle iş birliğine önem verdiklerini ifade etti. Hüseyin, Pakistanlı mevkidaşının Bağdat’ın yanı sıra Necef ve Kerbela’daki kutsal dini yerleri ziyaret edeceği bilgisini de paylaştı. Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, Irak ile özellikle terörle mücadele ve dini turizm alanında ilişkileri güçlendirmek istediklerini kaydetti.

VİZE KOLAYLIĞI İSTEDİ 

Irak ile vize konusuna da değinen Bakan Kureyşi, dini turizmin kolaylaştırılması için Pakistan vatandaşlarına vize verilmesi konusunda kolaylık sağlanmasını istedi. Pakistanlı Bakan, “Irak petrolünün Pakistan’a ihracatının nasıl yapılabileceği üzerinde durduk. Irak ile gıda güvenliği ve yeniden imar meselelerini de masaya yatırdık. Irak’ın terörle mücadelesinde verdiği kurbanları takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BARIŞ SÜRECİNE DE DEĞİNDİ 

Afganistan ile barış sürecine de değinen Kureyşi, şu ifadeleri kullandı: “ABD ve koalisyon güçlerinin Afganistan ile barış süreci konusunda aldığı bir karar var ve bu süreç olumlu şekilde ilerliyor. Afganistan’ın gelişmesi ve istikrarı için tüm bölge güçleri ve uluslararası topluma sorumluluk payı düşüyor.” Kureyşi’nin Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ile de görüşmesi bekleniyor. (AA)


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar