İnsan sağlığı tehlikede! İşte gıdada yapılan hileler

İnsan sağlığı tehlikede! İşte gıdada yapılan hileler
Gıda ürünlerinde yapılan hileler vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği, Antep fıstığı yerine ise gıda boyasıyla renklendirilmiş yer fıstığı konuluyor.

İnsan sağlığı tehlikede! İşte gıdada yapılan hileler

Kayıt dışı gıda işletmeleri hem maliyeti düşürmek hem de daha fazla para kazanmak için çeşitli hile ve tağşişe başvuruyor. Et, süt ürünlerinde kullanılan hilelerin ardından tatlı sektöründe de kullanılan bazı hile yöntemleri gündeme geldi. Özellikle kilolarca alınan baklavanın içeriğini değiştiren bazı işletmeler, vatandaşın hem cebine hem sağlığına zarar veriyor.

CEVİZ YERİNE AY ÇEKİRDEĞİ

Kilosu 70 lirayı gören ceviz içi yerine kilosu 15 liralarda olan ay çiçeği çekirdeğinin içini kullanan kayıt dışı işletmeler, ceviz tadı vermek için de çekirdek içini bir süre kavuruyor. Sadece ceviz içi kullanılan tatlılarda değil, Antep fıstığıyla yapılan tatlılarda da hileye başvuruluyor. Antep fıstığıyla yapılan baklava ve diğer tatlı ürünlerinde bu kez işin içine gıda boyası giriyor.

YEŞİL GIDA BOYSAI KOYUYORLAR 

Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 lira olan yer fıstığını küçük parçalar haline gelecek şekilde öğüttükten sonra yeşil gıda boyasıyla boyuyor. Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış gibi kullanılıyor. Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmezi olan ‘isot’ corona virüs sürecinde bağışıklığı güçlendirdiği açıklamalarıyla daha fazla talep görmeye başladı. İsot satıcıları ise talebin arttığı süreçte, vatandaşları hileli ürün tüketmemeleri konusunda uyardı.

'İSOTLA BİR BENZERLİĞİ YOK'

Kentteki isot satıcılarından Hüseyin Korkmaz, “Şanlıurfa dışında isot diye satılan ürünlerin bizim isotla bir benzerliği yok. Ucuza mal etmek için zeytinyağı yerine pamuk yağları kullanılıyor. Bunun dışında biber yerine de talaş tozu kullanıldığını biliyoruz. Bu talaş tozlarını da renklendirici ile isot görünümüne dönüştürüyorlar. İsot alırken rengine, kokusuna ve yağına bakılması gerekiyor” diye konuştu. (DHA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar