İnşaat sektörü harekete geçti! Konut fiyatlarında artış olacak mı?

İnşaat sektörü harekete geçti! Konut fiyatlarında artış olacak mı?
Gayrimenkul sektörü, pandemide inşaat maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle konut arzının dibe vurduğu 2021 yılının ardından yeni yıla büyük umutlarla girdi. Sektör oyuncuları bu yıl yeni yatırımlar için düğmeye basıyor, projeler hızlanacak.

2021 inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle sektörde maliyetlerin ve konut fiyatlarının hızla yükselişe geçtiği bir yıl oldu. Hem maliyet artışı hem kovid etkileriyle birlikte yeni yatırımlarda da ciddi bir yavaşlama gözlendi.

Buna rağmen sektör yılı rekorlarla kapattı. Kasım ayında 178 bin konut satılarak yılın en yüksek aylık satış rakamı yakalanırken 11 ayda 1 milyon 265 bin ev satışı yapıldı. Yılsonunda ise rakamın 1.5 milyona ulaştığı ve yeni bir rekor daha kırıldığı tahmin ediliyor.

Üst üste gelen rekorların ve kurlardaki düşüşün yarattığı motivasyonla konut sektörü oyuncuları 2022 yılına daha umutlu başlıyor. Yatırımlar için de tekrar düğmeye basılmış durumda.

KENTSEL ÇÖZÜM YILI

Akşam'ın haberine göre İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünin, son iki yıldır çok önemli bir sınav verdiğini belirterek, "2022'de bizi çok zor bir süreç bekliyor. İnşaat sektörünün 2022 yılı ajandasının ana başlığını, konut fiyatları oluşturacak. Sektörün ana sorunu olarak öne çıkan fiyatların direkt bağlı olduğu konut kredi faizleri, maliyet artışları ve azalan konut arzı, önümüzdeki ayların belirleyicisi olacak" diye konuştu.

Konut talebinin karşılanmasının tek yolunun fiyatların erişilebilir seviyede olacak şekilde arzın genişletilmesi, yani yeni projelerin acilen devreye girmesi olduğunu söyleyen Durbakayım, "Bunun içinde yapılması gereken en önemli adım inşaatın ana girdisi olan arsanın uygun maliyetle teminidir. Aynı şekilde inşaat yapımında kullanılan malzemelerdeki fiyat istikrarının sağlanması ve genel inşaat maliyetinin optimum seviyede sabitlenmesidir" diye konuştu.

YENİ PROJELER GELİYOR

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, 2021 sonu itibarıyla gözlenen tablonun konut yatırımının ne kadar güvenli bir liman olduğunun ve ne kadar yüksek prim potansiyeli taşıdığının kanıtı olduğunu belirterek, "İnsanların konuta gösterdiği ilginin en büyük sebeplerinden biri de son 20 yılda yakaladığımız ekonomik büyüme ivmesi ve geleceğe dönük ülkemizin taşıdığı potansiyeldir" dedi. 

FİYATLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Yıla yeni yatırımla giren şirketlerden biri de Aşçıoğlu. Zeytinburnu Kazlıçeşme'de, Selenium Park Projesi'nin inşaatına başlayan şirket, projenin yüzde 50'den fazlasını ön satış sürecinde tamamlamış durumda. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, "1 milyar TL yatırım değerine sahip Selenium Park'ta ön satış sürecinde metrekare satış fiyatları 30 bin TL'den başlıyor" dedi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, 2022'de konut fiyatlarında düşüş beklemediğini ifade etti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar