Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

İngiltere-Çin sessiz savaşı başladı

Pasifik''te Avustralya''nın kuzeydoğusunda yer alan 700 bin nüfusluk küçük ada ülkesi Solomon Adaları, Çin ile güvenlik anlaşması imzaladı.

İngiliz Milletler Topluluğu''na bağlı olan ülkenin resmi olarak devlet başkanı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve kraliçe genel vali ile temsil edilmekte.

Ancak dört dönemdir ülkeyi yöneten Başbakan Manasseh Sogavare, son dönemde Çin ile yakın ilişkiler kurmuş, 2019 yılında Çin''in ''kendi toprağı saydığı'' Tayvan ile resmi ilişkileri keserek doğrudan bu ülkeyi Pekin olarak gördüğünü duyurmuştu.

3 gün önce de Çin ile güvenlik anlaşması imzalayan ülke, özellikle en yakın güvenlik müttefiki Avustralya''yı ters köşede bıraktı.

2. Dünya Savaşından bu yana Solomon Adaları''na en çok yardım gönderen ve bir nevi ''ağabeylik'' yapan Avustralya, hükümetin Çin ile yaptığı anlaşma sonrası korku içerisinde. Daha önce yapılan anlaşma kapsamında Solomon Adaları''nda yaşanacak isyan hareketlerinde, barış gücü gönderme yetkisine sahip olan Avustralya, Çin ile Solomon Adaları''nın yeni yaptığı anlaşmanın ''gizlenen'' detaylarını merak ediyor.

ABD ve İngiltere ile birlikte AUKUS ittifakını oluşturan ve yeni nükleer denizaltılar ile Çin''e karşı harekete geçen Avustralya, yanı başındaki küçük ülkede Çin''in askeri üs kurmasından ve Çin savaş gemilerinin limanları kullanma ihtimalinden çekiniyor.

Çin karşıtı adımlarıyla son dönemde öne çıkan Avustralya, bu adımları atarken, Çin''in nefesini hissedebilecek kadar yakınına gelmesine karşı ne yapacağını bilemez halde.

Ortadoğu, Kafkaslar, Doğu Avrupa derken Pasifik''teki gerilimi görmezden geldiğimiz bu günlerde, çoğunuzun adını ilk kez duyduğu, yerini bulmakta zorlandığı ülke olan Solomon Adaları''nın bu adımı, dikkatleri tekrar bölgeye çekti.

Ülkedeki muhalefet, anlaşmanın içeriğinde Çin''in limanları kullanma hakkını elde ettiğini iddia etse de kesinleşen bir şey yok. Kesinleşmesi halinde bu, Çin''in İngiltere-ABD-Avustralya üçlüsüne karşı önemli bir çalımı olarak görülebilir. Ancak bence, ülkede hükümete karşı yapılan gösteriler zamanla şiddetini artırabilir ve Kraliçe, "toprağını" Çin''e peşkeş çekmemek için adım atabilir.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları