Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

İngiltere artık göçmenleri Ruanda'ya yerleştirecek. Peki ya Türkiye?

İngiltere, Doğu Afrika''da yer alan Ruanda ile anlaştı. Anlaşma kapsamında, 1 Ocak''tan sonra kaçak yollarla İngiltere''ye gelen tüm göçmenlerin doğrudan Ruanda''ya yerleştirileceğini, Ruanda hükümetine verilecek (120 milyon pound) finansal destekle Ruanda''da yeni bir alan yaratılacağı söylendi.

Yeni planda, Manş Denizi''ndeki geçişleri engellemek için artık doğrudan İngiliz Kraliyet Donanması''nın görev yapacağı duyuruldu.

İngiltere, kaba tabirle AB''ye ''ittiremediği'' göçmenleri Ruanda''ya gönderiyor. Tıpkı AB''nin Türkiye  ile yaptığı anlaşmada olduğu gibi. Biliyorsunuz, farklı detaylara sahip olsa da Ege Adaları''na geçiş yapan göçmenler yakalanıp Türkiye''ye gönderiliyordu.

Bu geçişlerin engellenmesi görevinde de en büyük yük yine Türk sahil güvenliğine verilmişti.

Göçmenlerin ülke içerisindeki düzeni büyük ölçüde olumsuz etkilediğini söyleyen İngiltere Başbakanı Johnson, bu göçmenleri yargılayabileceklerini, en önemlisi de tekneleri kullanan ve kaçakçılık yapanların doğrudan (en ağır ceza) müebbet hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Türkiye''de insan kaçakçılığının cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ile sonuçlanıyor. Şimdi gelelim Türkiye''deki duruma.

İçişleri Bakanı Soylu, yakalanan 100 Afgan göçmenin 41''inin Afganistan''a gönderildiğini, hedefin 50''nin üzerine çıkmak olduğunu, Pakistan''da bu oranın yüzde 70-80 civarına yükseldiğini söyledi.

Sosyal medyadaki görüntüleri yalanlayan Soylu''nun açıklamalarında cevabını bulamadığım o soruya gelelim. ''Koruma altındaki'' Suriyelileri bu yazıda es geçiyorum, yakalanamayan ve Türkiye''de doğrudan yaşamaya başlayan Afgan, Pakistanlı ve diğer yabancı uyruklu düzensiz göçmenlere yönelik ne yapılıyor veya ne yapılacak?

Gözlerimizin önünde 20 yıl sonra yaşanacak güvenlik zafiyetlerinin temellerinin atılması içimi darlıyor, hayat enerjimi alıyor. Bu konuda radikal adımlar atılana kadar kendimce gündemde tutmaya devam edeceğim.

Johnson''un yeni planı savunurken kurduğu en can alıcı cümle ise "Merhametimiz sonsuz olabilir ama insanlara yardım etme kapasitemiz sonsuz değil." ifadesi.

Türkiye''nin de bu çizgiye gelmesi dileğiyle.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları