Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Imran Han gerçekten ABD Karşıtı mı?

2001''de ABD''nin Afganistan işgali ile 50 binden fazla insanını kaybeden, 150 milyar dolardan fazla zarara uğrayan, en kötüsü de terör saldırıları ile istikrarsızlığa sürüklenen Pakistan, aynı ABD''nin ''operasyonu'' ile karşı karşıya kaldı ve Başbakan Imran Han hükümeti düştü.

Çin''e karşı Hindistan ile ilişkilerini artırıp Pakistan''a olan güvenlik yardımlarını durduran ve ağır ithamlarla İslamabad yönetimini eleştiren ABD…

Pakistan Başbakanı Han, ülkesini kurtlar sofrasından çıkarıp alternatif arayışına girdi.

Çin ile olan ilişkilerini daha da ileri boyuta taşıyarak "Himalayalardan daha yüksek ve Hint Okyanusu''ndan daha derin" hale getirdi. Pekin''in "Bir Kuşak Bir Yol" projesinin adeta amiral gemisi oldu.

Rusya''nın Ukrayna''yı işgal ettiği gün Moskova''yı ziyaret etti. 1999 yılından bu yana ilk kez bir Pakistan Başbakanı Moskova''yı ziyaret ediyordu, düşünün anlamını.

Rusya ile Pakistan arasındaki 1100 kilometrelik doğal gaz boru hattının detayları konuşuldu.

22 Batı ülkesinin İmran Han''dan Rusya karşısında sessiz kalmamasını istediği bildiri sonrası Han, Pakistan''ın bağımsız bir devlet olduğunu söyleyerek, "Bizi ne sanıyorsunuz? Biz sizin köleniz miyiz? Ne söylerseniz onu mu yapacağız?" şeklinde çıkıştı.

''ABD''nin desteğiyle'' yapılan güvensizlik oylaması ile ilgili konuşan Pakistan Başbakanı Han, dış güçlerin komplosuna karşı yalnız kaldığını, ABD ve Pakistan''daki kölelerinin onların önünde diz çökmemizi istediklerini ancak sonunda hapis de olsa köleliği kabul etmeyeceğini söyledi.

ABD''nin karşısında Çin ve Rusya''ya yakın bir Pakistan Başbakanı yoktu, ABD''nin karşı olmasından dolayı alternatif arayan ve 23 yıl sonra Rusya''yı ziyaret eden bir Pakistan Başbakanı vardı.

Pakistan Başbakanı Han için ABD karşıtlığı, Amerikan yönetimleri yüzünden ihtiyaç haline gelmişti. Çin''e olan yakınlığı ileri boyuttaydı ama bu zaten Pakistan adına bir zorunluluktu.

Çin olmadan Pakistan eksik kalır, Han ile ilgili bir durum değil.

Düşünsenize Amerikan Başkanı Biden, 1.5 yıl olmasına rağmen, Pakistan Başbakanı Han''ın isteğine rağmen telefonla bile görüşmedi. Ama yine de Han Amerikan karşıtı?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları