İktidar salgını fırsata çevirdi... Genç gamerlar isyanda!

İktidar salgını fırsata çevirdi... Genç gamerlar isyanda!
Sony’nin yeni jenerasyon oyun konsolu PlayStation 5’in Türkiye’ye gümrük giriş fiyatı 4 bin TL olurken satış fiyatı vergilerle birlikte 8 bin 496 lirayı bulacak. 4 bin lira olan ürüne 2 bin lira gümrük vergisi, 1200 lira ÖTV, 1296 lira KDV eklenecek ve vergiler toplamı 4 bin 496 lirayı bulacak.

Sony’nin yeni jenerasyon oyun konsolu PlayStation 5’in (PS5) 12 Kasım’da Amerika, Japonya, Kanada, Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’de; 19 Kasım’da ise dünyanın geri kalanında satışa çıkarılacağı belirtildi. PS5’in sadece internet üzerinden oyun indirebilen versiyonu 499 dolardan satışa çıkarıldı. PS5’in Türkiye’ye gümrük giriş fiyatı ise 4 bin TL olurken satış fiyatı vergilerle birlikte 8 bin 496 lirayı bulacak. 4 bin lira olan ürüne 2 bin lira gümrük vergisi, 1200 lira ÖTV, 1296 lira KDV eklenecek ve vergiler toplamı 4 bin 496 lirayı bulacak.

VERGİ ÜRÜNDEN PAHALI

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün vergiyedair.com’da yayınlanan analizine göre dünyada 500 dolar bedelle piyasaya sunulan PlayStation 5’in 30 Eylül’e kadar Türkiye satış fiyatı 8 bin 496 lira, 1 Ekim 2020’den sonra vergili Türkiye satış fiyatı 6 bin 796 lira olacak.

“Son dönemde ‘talebi artan her ürünün zincirleme reaksiyonla vergisinin arttığı’ günleri yaşıyoruz” diyen Bingöl, “Bu kapsamda pek çok üründe vergi artışı söz konusu oldu. Tıraş makinesi, peruk, otomobil ve oyun konsolları listedeki ürünlerden sadece bazıları. Anlayacağınız talep artışının ortaya çıkardığı fırsatı maliye dahil hiç kimse kaçırmıyor” ifadelerini kullandı.

VERGİSİ YÜZDE 50’YE ÇIKARILDI

Pandemi nedeniyle evde kalmak zorunda kalınmasının oyun konsollarına talebi artırdığını kaydeden Bingöl, “Bunu gören Maliye yetkilileri bu artış fırsatını hemen vergiye tahvil etmek için kolları sıvadı. 18 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2424 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 'İthalat Rejimine Ek Karar'ın yürürlüğe konulmasına karar verildi. Pek çok üründe gümrük vergisi oranları artırıldı. Bunlardan birisi de oyun konsolları oldu. 95.04.50.00.00.00 GTİP numarasında yer alan ‘Video oyun konsolları ve makineleri’ için 30 Eylül 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) gümrük vergisi oranı yüzde 50 olarak belirlendi. 01.10.2020 tarihinden sonra geçerli olacak oran ise yüzde 20’dir” hatırlatmasında bulundu.

Bingöl şu ifadeleri kullandı: “Eğer 01 Ekim 2020 tarihinden geçerli olacak şekilde oran artışı yönünde yeni bir düzenleme yapılmazsa vergi etkisi ile PlayStation 5 fiyatında bir gün arayla önemli fiyat farkı yaşanacak. Ancak ürünün ithalatı aşamasında doğan vergilerdeki düşüş etkisinin gecikmeli yaşanacağını belirtmek gerekir. Çünkü 1 Ekim’den itibaren piyasada olacak ürünler 30 Eylül ve öncesinde gümrükten çekilmiş ise eski vergi oranlarına tabi olarak fiyatlanacaktır. Dolayısıyla oyunseverler yüzde 50 gümrük oranı etkisini 01 Ekim’de gümrük vergisi oranının yüzde 20’ye düşmesinden sonra, bir süre daha hissedecekler. Bu arada, oyun konsolu meraklılarına küçük de olsa iyi bir haber verelim. Cep telefonundan alınan yüzde 10 TRT bandrol bedeli, yüzde 1 Kültür Bakanlığı Payının şimdilik oyun konsollarından alınmadığını belirtelim.

Kaynak: Evrensel

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar