İkinci maaş ve tazminat hakkı kazanmak için...

İkinci maaş ve tazminat hakkı kazanmak için...
Ülkemizde emekli olanların bir kısmı çalışmaya devam ediyor. İş Kanunu kapsamında haklar açısından emekli çalışanların diğer çalışanlardan hiçbir farkı yok. Durum böyle olunca da bu durumda çalışanlar için ikinci bir tazminat şansı da doğmuş oluyor. İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler...

İKİNCİ MAAŞ VE TAZMİNAT HAKKI KAZANMAK İÇİN...

Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor. Son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödeniyor. Daha sonra bir başka işyerinde de 1 yılı doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor.

Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor.  Emekli olduktan sonra tazminatını alıp aynı işyerinde devam edenlerin de kıdemi sıfırlandığı için yine 1 yıl beklemesi gerekiyor.

EMEKLİ ÇALIŞANIN KIDEM TAZMİNATI HESABI...

Diğer çalışanlar gibi son brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. 20 yıl çalışıp 1 yıl aynı işyerinde devam edenler, emeklilik işlemi sırasında tazminatını almamışsa 21 yıl üzerinden, almışsa 1 yıl üzerinden kıdem tazminatını cebine koyuyor. İşverenin iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor. 

Bu süreyi de o işyerindeki kıdem yani çalışma süresi belirliyor. Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre ihbar tazminatı peşin olarak ödeniyor. Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamıyor. 

YILLIK İZİN DURUMLARI...

Emekli çalışanların izin günleri, diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirleniyor. Hatta 50 yaşından büyük olanlara kıdemine bakılmaksızın 20 günden az izin verilemiyor. Emekli çalışanlar hastalandıklarında ya da raporlu olduklarında diğer çalışanlar gibi rapor parası almıyor. Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarında ödeme ortaya çıkıyor.

ÇİFT MAAŞ İMKANI HANGİ ŞARTLARDA GERÇEKLEŞMEZ!

Emekli olduktan sonra SSK''lı olarak çalışanlar her iki maaşı da alabilir. Emekli maaşları kesilmez. Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan ya da ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, bir prim ödemezler. 

Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir. Sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarlarsa ödenekleri kesilmez. Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesiliyor. Vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler, çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez. Eşinden dul maaşı alanlar çalışırsa ödenek kesilmez. Ancak oranı düşer. (Takvim)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar