İbrahim Kalın'dan flaş açıklama! Beşşar Esad ile iktidar görüştü mü?

İbrahim Kalın'dan flaş açıklama! Beşşar Esad ile iktidar görüştü mü?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin dış ilişkileriyle ilgili açıklamalar yaptı. Kalın, ABD Başkanı Joe Biden'la NATO zirvesinde görüşme hazırlıklarında olduklarını da belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dış ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kalın, ABD Başkanı Joe Biden'la NATO zirvesinde görüşme hazırlıklarında olduklarını belirtti.

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Brüksel'de yapılması planlanan NATO zirvesine ilişkin olarak, "Özellikle PYD ve FETÖ konusunda ABD’den beklentilerimiz var. Bunlar Türkiye’nin ulusal güvenliğine doğrudan tehdit teşkil eden konular. Biden yönetiminin somut adımlar atmasını bekliyoruz. CAATSA yaptırımları, F-35 ve S-400 gibi ikili ilişkilerimizi tıkayan mevzular var. Türkiye’ye uygulanan yaptırımların haksız, hukuksuz olduğunu ifade ettik. Türkiye’ye karşı, NATO müttefiki ülkeye karşı savunma sistemi temin ettiği için yaptırım gelmesi müttefiklik ruhuna aykırıdır. NATO zirvesinde yapılacak görüşme için tüm bu konuları kapsayacak bir hazırlık yapıyoruz" dedi. 

Kalın şöyle devam etti:

"İsrail’in yaptığı hukuk dışı, ahlak dışı, vicdan dışı saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. İsrail üzerinde baskıyı mütemadiyen ve sistematik şekilde arttırmamız gerekiyor. Bunun için İslam dünyası, Arap ülkeleri, AB, ABD ve diğer ülkeler nezdinde bu süreci yakından takip ediyoruz. Filistinlilere her alanda destek gerekiyor. Demokratik süreci engelleyen en antidemokratik ülkenin İsrail olduğunu bütün dünyaya anlatmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için de BM, Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı, AB ve diğer kuruluşlar nezdinde bu konuyu dile getirmeye devam edeceğiz.

"BİR GÖRÜŞME SÖZ KONUSU DEĞİL"

(Meral Akşener’in ‘Esad’la görüşülüyor’ açıklamaları) Mısır ile ilişkilerin normalleşme süreci başladı diye, o zaman ‘Demek ki Esad ile de görüşüyorlardır’ çıkarımı anlamlı değil. Bunlar ayrı dosya konularıdır. Her birinin aktörleri, süreçleri farklı. Biz Mısır’da yaşananları elbette unutmadık. Ama bütün bunları alıp ‘Demek ki Suriye ile görüşüyordur bunlar’ sonucunu varmak çok hayali bir şey. Esad’la bir görüşme trafiği söz konusu değil. Zaman zaman istihbarat birimlerinin görüşmeleri olabilir. 

(AB ile ilişkiler) AB’nin artık somut adımlar atması gerekiyor. Göç Anlaşması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda top tamamen AB’nin sahasında. Biz üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirdik. Kendilerine söyledik ‘Daha fazla yapmamız gereken bir şey varsa buyrun konuşalım, müzakere edelim’ diye. Kendi aralarındaki meselelerle, çekişmelerle Türkiye üzerinden hesaplaşmak yerine, bir vizyon ortaya koymaları gerekir."

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar