Hünnap nedir?

Hünnap nedir?
Cehrigiller ailesi grubunda yer alan ve hem bitki hem de üzerinde kahverengi tonlarında ince bir kabuğu bulunan meyve olan hünnabın faydaları saymakla bitmiyor.

Hünnap nedir?

Bağışıklık sisteminden kabızlığa, kas ağrılarından kalp damar hastalıklarına kadar faydası bulunan hünnap meyvesi, günümüzde o kadar yaygın olmasa da yetiştirildiği yerlerde oldukça revaçtadır. Çinliler, hünnap meyvesini ‘Allah’ın bir hediyesi’ olarak tanımlıyor.

jujubebenefits-tn1.jpg

HÜNNAP NEDİR?

Cehrigiller ailesine ait bir bitki ve üzerinde kahverengi tonlarında ince bir kabuğu olan meyve olan hünnap, daha çok Çin’de tüketilir. Çinliler buna, ‘Allah’ın bir hediyesi’ veya ‘ölümsüzlük meyvesi’ diyor.

shutterstock-1005799963.jpg

FAYDALARI

C ve A vitamini zengini olan hünnapın içerisinde bol miktarda magnezyum ve kalsiyum da barındırıyor. Kemiklerin ve damarların vazgeçilmezi olan bu meyvenin posa yapısı sebebiyle kabızlık problemine de çözüm yaratabiliyor. Sindirim sistemini düzenler, kabızlık gibi durumlardan kurtulmayı sağlar. Bağışıklığı güçlendiriyor. Bu meyvenin 100 gramı içindeki potasyum, günlük potasyum değerini yüzde 7 civarını karşılamasıyla beraber, kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Diğer meyvelerin aksine, glisemik indeksi düşük olduğu için uzun süre tok tutar. Özellikle uzun süre düzenli spor yapanlarda oluşabilecek kas ve kemik ağrılarına iyi gelir. Kanser hücrelerinin oluşumu ve dağılımını önleyici özelliğe sahiptir.

Çoğunlukla Kuzey Afrika, Rusya, Orta Doğu, Güney Avrupa ve Batı ABD’de yetiştirilen hünnap meyvesi, sert çekirdekli, iri zeytine benzer. Meyve, ilk haliyle yeşil iken olgunlaşmaya başladığında kırmızıya ve siyah-mor renge dönüşür. Dış tarafı derimsi ve ince, yumuşak kısmı kopartıldığında da elmadaki gibi sert ve beyaza yakın bir hâl alır. Fakat birkaç saat içerisinde sarılaşıp yumuşayan meyve, birkaç gün içinde kabuğu buruşmaya başlar. Hünnap, bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da yetişebilir.

hunnap-nedir.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar