Hulusi Akar Meclis'te 13 şehit verdiğimiz Gara'da neler yaşandığını anlattı

Hulusi Akar Meclis'te 13 şehit verdiğimiz Gara'da neler yaşandığını anlattı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar TBMM'de Gara operasyonu hakkında bilgilendirme yaptı. Akar, Bu zor şartlarda Mehmetçik kendisine verilen görevi başardı ve 7 demir kapıyı parçalayarak dikkatli bir şekilde olabildiğince güvenli şekilde, teslim alma düsturuyla ilerleme gerçekleştirildi. Nihayet girildiğinde 13 vatandaşımızın naaşına ulaşıldı" ifadelerine yer verdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar TBMM'de Gara operasyonu hakkında bilgilendirme yapıyor. Bu bölgeyi takip ediyorduk son 5 ayda buraya yoğunlaştık. Bu operasyon kara desteği olmadan icra edildi. Daha önceki operasyonlardan son derece farklıdır. Geniş bir hazırlık dönemi yapıldı, çalışmalar gerçekleştirildi. Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek yapılan harekatta hedefler özenle belirlenmiştir. Öncesinde kara ve hava kuvvetleri, hedeflerin vurulması için hava harekatı başlatılmış ve helikopterlerle özel kuvvetlerimiz bölgeye indirilmiştir. İlk inilen bölgede 2 şehit ve bir yaralımız oldu. Yaralı Subayımız daha sonra hastanede şehit oldu.

13 şehidimizin bulunduğu Mağara girişine hava kuvvetlerimizin bombasının ulaşması mümkün değildir. Diğer iki girişte sıcak çatışma yaşandı. El bombaları atıldı. Bizim güçlerimiz göz yaşartıcı gaz bombalarıyla karşılık verdi. Sürekli teslim olmaları çağrısı yapıldı. Mağara içinde ilerleme sırasında çok zor ilerlendi. Akşam saatlerine doğru Cuma günü. 1. Terörist teslim alındı. Alıkonulan 12 sivil 1 yabancı olmak üzere 13 kişinin sözde mağara sorumlusu tarafından hava harekatı başladığında yani sabah 5.30’da başlarından vurularak infaz edildiği öğrenildi. Mağarada başka teslim olan olmadı. 2. Terörist mağaradan kaçmaya çalışırken yakalandı. Yakalanan terörist Erbil ziyareti sonrası Gara’da bir operasyon yapılacağını beklediklerini söylediklerini iletti.

Mağara sorumlusu 2017’den önce Beytüşşebap’ta çok sayıda saldırıya karıştı. Daha sonra bir şekilde yaralandı tedavisi sonrası Gara’da sözde cezaevi sorumlusu olarak görevlendirildi. YPG’nin PKK’dan farkı yoktur. Ele geçirilen iki terörist tarafından teslim olun çağrıları yapıldı. Ancak cevap alınamayınca içeri girmeye karar verildi. Karanlıkta yapılan operasyonda karşıdan gelen ateşe cevap verildi. Bir süre sonra karşı ateş kesildi.

Burada önemli olan husus şu; Mağara operasyonu normalden çok daha zor. Burada bir girme yüksekliğinde geçişlerde demir kapılar var. Karanlıkta karşıda kim olduğunu bilmeden Mehmetçiğin ilerlemesi çok zordu. Bu zor şartlarda Mehmetçik kendisine verilen görevi başardı ve 7 demir kapıyı parçalayarak dikkatli bir şekilde olabildiğince güvenli şekilde, teslim alma düsturuyla ilerleme gerçekleştirildi. Nihayet girildiğinde 13 vatandaşımızın naaşına ulaşıldı. Buradan daha sonra tahliye edildi. Operasyon kahraman personelimiz tarafından zor şartlarda gerçekleştirildi.

Adli Tıp için İçişleri ile temasa geçildi. Şırnak önce daha sonra şehitlerimiz Malatya Adli Tıp’a tespit edildi. Bunlardan biri Iraklı. Şehitlerimizin naaşları güvenli bir şekilde yurt içine gönderildikten sonra operasyonlar devam etti. Şu an bile orada operasyonlarımız devam ediyor. Bölgede 3 paramotor imha edildi. 3 farklı hedef de vuruldu.

Burada bir istihbarat notu paylaşayım. Bu operasyon sonunda terör örgütünün çok büyük zayiat verdiğini söyleyeyim maddi açıdan da. Örgütten firarlar arttı. 51 terörist öldürüldü 2 terörist sağ ele geçirildi. Bu harekat ile bölgeye yerleşen bir şekilde hudutlarımıza saldırı hazırlığında bulunan tüm unsurlar büyük ölçüde temizlendi. PKK’nın kendisini güvende hissettiği Gara’da örgüte büyük hasar verilmiştir. En son terörist etkisiz hale getirilene kadar operasyonlarımız devam edecektir.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar