İktidar, sosyal medya yasasında 'sansür' algısını önlemek için yeni yollar arıyor

İktidar, sosyal medya yasasında 'sansür' algısını önlemek için yeni yollar arıyor
AKP ve MHP, kamuoyunda ‘sosyal medya yasası’ olarak bilinen kanun teklifiyle, ‘yalan haber ve dezenformasyon amacı taşıdığına’ mahkemece karar verilen paylaşımlarla ilgili yaptırımların yolunu açacak. Yaptıkları çalışmalarda sona gelen iktidar yetkilileri, yasanın bir sansür olarak görülmemesi için yeni yollar düşünüyor.

SOSYAL MEDYAYA 'SANSÜR' YASASINDA SON AŞAMA!

Cumhur İttifakı tarafından hazırlanan ve toplumda ''sosyal medya yasası'' olarak da bilinen yasa tasarısında son aşamaya gelindiği öğrenildi. İktidarın rahatsız olduğu her haber ve yayını durdurma potansiyeli taşıyan yasanın ''sansür'' algısı yaratmasını istemeyen AKP''li yetkililer, yasağı daha yumuşak gösterecek formüller üzerinde çalışıyor.

Hükümetin hazırladığı yasayı değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yeni yasa kapsamında hükümetin doğrulamadığı bir haberin yalan haber kapsamında değerlendirebileceğini belirtti. İktidarın bu hamlesini seçimlere yönelik bir hazırlık olarak gören Akdeniz şunları söyledi:

Bu tip bir düzenlemenin ana amacı sosyal medya kullanıcılarını susturmak, sindirmek, haber sitelerini ve basın mensuplarını oto sansüre zorlamak ve eleştirel ve karşıt görüşü azaltmak olarak planlanmışa benziyor.

KARARI KİMİN VERECEĞİ MERAK KONUSU

BBC Türkçe''de yer alan habere göre, yasa teklifinin en kritik düzenlemesini, bir haber veya sosyal medya paylaşımının ‘dezenformasyon’ amaçlı olduğuna hangi merciinin karar vereceği oluşturuyor. İlk çalışmalarda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yeni bir birim kurulması ve karar vericinin de bu birim olması üzerinde duruluyordu. Ancak, sansür olarak algılanacağı gerekçesiyle bundan vazgeçildi ve kararı mahkemelerin vermesi görüşü benimsendi. Buna göre, ‘dezenformasyon’ içeren paylaşımların yasada tanımlanması ve dezenformasyon içeren içeriklerle ilgili yaptırımlara, görevlendirilecek mahkemelerin karar vermesi öngörüldü. Yasa teklifiyle ‘korku ve panik yaratan, nefret söylemi içeren, gerçeğe aykırı’ olduğu değerlendirilen bilgileri sosyal medyada yaymak, müstakil bir suç olarak düzenlenecek.

Bu tür paylaşımlarla ilgili şikayetler üzerine, içeriğin kaldırılması, içeriği kaldırmamakta ısrar eden sosyal medya platformlarına para cezası düşünülen yaptırımlar arasında. Ayrıca, reşit olmayanların internet ortamında ‘korunması’ gerekçesiyle de bazı kısıtlamaların yasa teklifinde yer alması bekleniyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar