Hukukçu Hasan Sınar açıkladı: Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları kullanılamaz hale gelebilir

Hukukçu Hasan Sınar açıkladı: Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları kullanılamaz hale gelebilir
Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yapan Doç. Dr. Hasan Sınar, Sosyal Medya Kanunu'nun beraberinde getirdiği yaptırımların son derece ağır olduğunu ve ileride Twitter, Instagram ve Facebook gibi popüler platformların kullanılamaz hale gelebileceğini açıkladı.

Sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci açma zorunluluğu uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Sosyal Medya Yasası'nın devreye girmesiyle birlikte, Türkiye’de temsilcilik açmayan şirketlere ilk önce 10, ardından 30 milyon TL para cezası kesileceği belirtilmişti. İlerleyen durumlarda ise bu yasaya uymayan platformlara bant genişliği sınırlaması uygulanacak.

Webtekno'da yer alan habere göre; Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyesi olan Hasan Sınar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu tarz yasaların Instagram, Twitter ve Facebook gibi Türkiye’de en sık kullanılan sosyal medya platformlarını doğrudan etkileyeceğini ve cezaların son derece ağır olduğunu belirtti.  

'AĞIR VE ÖLÇÜSÜZ'

Doç. Dr. Hasan Sınar, Türkiye’de temsilci açmak istemeyen sosyal medya platformlarına uygulanan para cezasının yanı sıra, bant genişliğinin daraltılması gibi bir durumun son derece uygunsuz olacağını söyledi. Sınar, Almanya’da da buna benzer bir kanunun olduğunu, temsilci açmayan şirketlere para cezası kesildiğini ancak bant genişliğinin daraltılması gibi durumun söz konusu bile olmadığını belirtti.

Sosyal Medya Kanunu’nun yaptırımları beş aşamadan oluşuyor. İlk 2 aşamada para cezası kesilirken, 3. aşamada reklam yasağı, 4. ve 5. aşamalarda ise bant genişliği sınırlandırılması uygulanıyor. Sınar’a göre bu yeni yasa, Türkiye’de milyonlarca kişinin kullandığı Facebook, Twitter, Instagram ve TikTok gibi popüler platformları doğrudan hedef alıyor ve ilerleyen dönemlerde, Türkiye’de bu platformların kullanılamaz hale gelebileceğini belirtiyor. 

Hasan Sınar, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya devlerinin temsilcilik açmamasının altında birçok farklı nedenin yattığını söylüyor. En büyük nedenlerden birisi ise platformların, anonimlik haklarını koruyarak kullanıcı verilerini kamuyla paylaşmak istememesi olarak görülüyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar