Huawei, ABD yaptırımlara karşın zirve yürüyüşünü sürdürdü

Huawei, ABD yaptırımlara karşın zirve yürüyüşünü sürdürdü
2019’a damga vuran konulardan birisi de ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret krizi olmuştu. Aslında bu krizin başlangıç noktası 2018’in başlarına kadar dayanıyordu. Fakat Trump hükümeti bu konudaki can alıcı adımları 2019 yılında attı.

Geçtiğimiz yıl ZTE tarafına adeta ceza yağdıran Trump hükümeti, Huawei’ye karşı daha acımasız davrandı. Çinli üreticiyi kara listeye alan ABD, ülke sınırları içerisindeki şirketlerin, Çinli üreticiye ambargo uygulamasını istedi

Trump’ın bu çağrısına ilk cevap Google’dan geldi. Yazılım ve teknoloji dünyasının önde gelen ismi Google Çinli üreticinin Android lisansını iptal ettiğini açıklamıştı. Google’ın ardından, Qualcomm, Intel, Broadcomm, Facebook ve ARM gibi isimler de Huawei’yi hedef tahtasına koymuştu.

ABD cephesinden ardı ardına gelen bu yaptırımlar, ister istemez Huawei cephesinin canını sıktı. ABD hükümetiyle anlaşma zemini arayan Huawei, sonunda Trump hükümetini kısmen de olsa ikna etmeyi başardı.

Trump, Huawei’nin durumunu gözden geçirdiklerini ve kara listeden çıkarma kararı aldıklarını, buna rağmen incelemelerin devam edeceğini açıklamıştı. Bir nevi Huawei’nin tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

ABD cephesinden gelen bu haber sonrası Huawei’ye sınırlı ticaret lisansı verildi. Bu lisans sayesinde Çinli şirket ABD merkezli iş ortaklarıyla ticarete devam edebilecekti. Nitekim bu lisans kısa süre önce bir kez daha uzatılmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar