Hollandalı kriptologtan çok konuşulacak itiraflar

Hollandalı kriptologtan çok konuşulacak itiraflar
Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA ve NSA'nın Türkiye'yi dinleme aracı şaşkınlık yarattı.

CIA ve NSA'nın Türkiye'yi dinleme yöntemi ortaya çıktı. Buna göre CIA ve NSA, 1976-1982 yılları arasında Türkiye'yi Hollandalı teknoloji şirketi Philips’in yardımıyla dinledi.Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Alman Dış İstihbaratı’nın (BND) tüm dünyaya şifreli iletişim cihazı satan Crypto AG’nin gizli ortakları olduğunun ifşa edilmesinin ardından Hollandalı teknoloji şirketi Philips’in eski çalışanı kriptolog Cees Jansen de, Türkiye’ye kırılması kolay şifreleme cihaz satıldığını itiraf etti. Hollandalı basın kuruluşu Argos’a konuşan Jansen, ABD’li Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Philips’ten yardım aldığı süreci kamuoyu ile paylaştı.

KIRILMASI KOLAYLAŞTIRILDI 

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre Hollandlı kriptolog, dönemin Türk hükümetinin, kendi elçilikleri ile iletişim kurmak ve iç görüşmelerde kullanmak üzere cihazdan satın almak istediğini belirtti. Jansen’e göre NSA ise cihazı, kırılması kolaylaştırılmış olarak Türkiye’ye satmak istedi. Almanya bu konuda iş birliğini reddetti. Bunun üzerine ABD’liler, görüşmeleri Hollanda istihbaratı ve üretici firma Philips ile devam ettirdi.

"TÜRK HÜKÜMETİ FARK EDEMEZ" 

Aroflex’in üreticileri Philips ve Siemens, açık pazarda da söz konusu cihazın bir türünü satıyordu. Şirket içinde “Beroflex” şeklinde adlandırılan cihazın kırılması, orijinal Aroflex’e göre daha kolaydı. Ancak Türkiye’ye doğrudan “Beroflex” satmaları durumunda Türk hükümetinin bunu fark edeceğini söyleyen Jansen, “Benden Aroflex görünümlü ama aslında Beroflex olan bir cihaz üretmemi istediler” açıklamasını yaptı. 

resized-a47c1-ad7a1c31mansetcees-jansen.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar