Hollanda skandal soykırım kararı aldı

Hollanda skandal soykırım kararı aldı
Hollanda hükümeti, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının Temmuz ayında yaşanan soykırımda görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere değer verildiğini göstermek adına 5 bin euro ödül verecek.

Hollanda'dan skandal soykırım kararı

Hollanda hükümeti, 1995’te Bosna Savaşı’nda Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan ve Srebrenitsa’da 8 binden fazla Boşnak'ın hayatını kaybettiği katliama seyirci kalmakla eleştirilen Hollandalı askerleri 5 bin euro ile ödüllendireceğini açıkladı.

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, yaptığı yazılı açıklamada, Borstlap olarak adlandırılan komisyonun Srebrenitsa’da BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerle ilgili raporundaki tavsiyelerin uygulanacağını ifade etti.

Hollandalı askerlere 5 biner avro verileceğini ve Srebrenitsa’ya gidebilmeleri için onlara özel seferler düzenleneceğini belirten Bijleveld, halen psikolojik sorunlar yaşayan 850 asker için profesyonel yardım sunulacağını kaydetti.

Askerlerin yaşadıkları tecrübelerin faturasını ağır ödedikleri ifade edilen raporda, içinde bulundukları koşullar değerlendirildiğinde, kendilerinden imkansız bir şey talep edildiği, bu askerlerin devlet ve halk tarafından takdir görmedikleri belirtilirken, askerlerin yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için önümüzdeki dönemde istekleri üzere Bosna ziyaretleri düzenlenebileceği kaydedildi.

Hollanda hükümetinin bu açıklaması sosyal medyada tepkilere yol açtı. Bunun 17 Mart’ta yapılacak seçimler öncesi gösteriş amaçlı yapıldığı ve askerlerin yanlış davranışlarından dolayı binlerce insanın katledilmesine rağmen yine de takdir gördükleri belirtildi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar