Hızlı yeme alışkanlığı kiloya mı neden oluyor?

Hızlı yeme alışkanlığı kiloya mı neden oluyor?
Sağlık uzmanlarından, diyetisyenlerden ya da çevremizden sık sık hızlı yeme alışkanlığı ile ilgili uyarılar alıyor, yavaş yemenin ve bol çiğnemenin önemli olduğunu söylüyorlar. Peki, hızlı yeme alışkanlığı kilo mu yapıyor?

Sağlık uzmanlarından, diyetisyenlerden ya da çevremizden sık sık hızlı yeme alışkanlığı ile ilgili uyarılar alıyor, yavaş yemenin ve bol çiğnemenin önemini duyuyoruz. Her lokmayı bilinçli bir şekilde tüketmeyi hedeflemek, sezgisel yeme (mindful eating) alışkanlığının temelini oluşturuyor. Sezgisel yeme farkındalığıyla da fazla kilolardan kurtulabilmek mümkün.

Hızlı yemenin kilo artışıyla bağlantısını, başka ne gibi problemlere yol açabildiğini ve bilinçli yeme kültürünün inceliklerini araştırdık.

Hızlı yemek yediğimizde:

Beyin doyma sinyalini alamıyor

Beynin doyma sinyalini algılayabilmesi için 20 dakikaya ihtiyacı var. Çok hızlı yemek yendiğinde beyin doyma sinyaline ulaşamıyor ve yemek yeme, dolayısıyla da kalori alma işlemi hızla devam ediyor. Fazla kalori yüklemesi sonucunda da istenmeyen kilolarla karşı karşıya kalınıyor.

Yapılan araştırmalar (*), hızlı yemek yiyen çocukların yüzde 60’ının ihtiyacından fazla yediği ve kilo artışı problemiyle karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor.

Obezite riski artıyor

Beyin doyma sinyalini algılayamadığında ve kişi yemek yemeye devam ettiğinde doğal olarak vücut fazla yemek yemeye alışıyor. Her gün tükettiği kadarını istemeye başlıyor. Bunun sonucunda gitgide yükselen kalori oranıyla obezite riski artış göstermeye başlıyor.

Orta yaşlı kadınlar, çocuklar ve yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalarda (**), yavaş yemek yiyen insanların obezite problemiyle karşılaşma riski, hızlı yemek yiyenlere oranla yarı yarıya daha az olduğunu ortaya koyuyor.

Çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor

İnsülin direnci, diyabet, sindirim sorunları, kalp hastalıkları gibi pek çok problemi beraberinde getiren hızlı yeme alışkanlığı kişinin yediği yemekten keyif alamamasını sağlayarak tatmin olma duygusunun da önüne geçiyor.

Büyük lokmalarla, fazla çiğnenmeden, aceleyle yenen yemek kan şekerini birden yükseltebiliyor, “mideye oturmak” olarak tabir ettiğimiz hazım problemlerine yol açıyor ve bağırsak sorunlarına ortam hazırlıyor.

Farkındalıkla yemek için:

Televizyon, bilgisayar, telefon gibi cihazları yemek masanızda bulundurmayın

Yemek yerken dizi izlediğimizde ya da sosyal medyayla ilgilendiğimizde neyi ne kadar yediğimizi fark edemeyebiliyoruz. Bu yüzden, önümüzdeki tabağa tam konsantrasyonla odaklanabilmek için yemek masasından teknolojik cihazları uzak tutmak çok önemli.

Çok acıkmayı beklemeyin

Çok acıktığımızda önümüzdeki yemeğe hiç düşünmeden ve yavaşlamayı umursamadan saldırabiliyoruz. Bu aceleci halin önüne geçmek için çok acıkmadan yemek yemeye özen göstermek gerekiyor.

Çiğneyin

Çiğnemek, doğru sindirimin en önemli adımlarından biri. Lokmayı yavaş ve düzgünce çiğnediğimizde hem daha küçük parçalar haline gelerek midemize gidiyor hem de çiğneme eylemi sırasında yemek yeme hızımız azalmış oluyor.

Lif bakımından zengin gıdalar tercih edin

Lifli gıdalar çiğnenmeye ihtiyaç duyulan besinler olduğu için daha yavaş yemek yememize yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda sindirime de destek sağlıyorlar.

Küçük lokmalar alın

Küçük lokmalar yemeğin tadını çıkarabilmek ve hazımsızlık problemleriyle karşılaşmamak için faydalı bir yöntemdir.

Tamamen yemek yeme eyleminize odaklanmaya çalışın

Bilinçli beslenme alışkanlığı geliştirmek istiyorsanız düşüncelerinizi günlük işlerden, iş stresinden, yapmanız gerekenlerden uzaklaştırarak tamamen yediğiniz yemeğe yönlendirmeniz ve her ısırığın tadını almaya odaklanmanız gerekiyor. Bilinçli beslenmeden bir kez keyif aldıktan sonra yiyeceğiniz bütün yemekler size çok daha lezzetli ve doyurucu gelecek!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar