Hızlı emeklilikte flaş detay | Prim şartının belirlenmesinde tek koşul...

Hızlı emeklilikte flaş detay | Prim şartının belirlenmesinde tek koşul...
Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik düzenlemesi kapsamında yer alan vatandaşlar erken emekli olma hakkı elde ediyorlar. Peki erken emeklilik kimler için hangi şartlarla geçerli?

Vatandaşlar ödemiş oldukları primler kapsamında erken emeklilik haklarına tabiler. Ancak her vatandaş için geçerli olan şartlar farklı. Peki erken emekli olmak isteyenler kendileri için geçerli olan emeklilik hakkını nasıl tespit edecekler. SGK primine göre erken emeklilik ve tabi olunan şartlara göre emeklilik yaş hesabı detayları. 

EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?

Çalışma hayatı içerisinde yer alan vatandaşlar kendi emeklilik yaşlarını çok kolay bir şekilde hesaplayabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda vatandaşlara çok kullanışlı bir hizmet sağlıyor. SGK'nın resmi web sitesi üzerinden yada e-Devlet sistemini kullanarak emeklilikte yaş hesabı yapmak mümkün oluyor. 

Vatandaşlar SGK'nın web sitesine erişim sağladıktan sonra sayfada emeklilik yaşı hesaplama sekmesini bulacaklar. Bu sekmeye tıkladıklarında karşılarına kendilerine ait bilgileri girebilecekleri alan çıkacak.

Kendi bilgilerini dolduranlar daha sonra kolay bir şekilde emeklilik yaşını hesaplayabilecekler. Aynı şekilde SGK değil de e-Devlet sistemini kullanarak emeklilik yaşını hesaplayacak olanlar, SGK hizmetlerinden e-Devlet üzerinden kaç yaşında emekli olabileceklerini öğrenecekler. 

PRİM ŞARTININ BELİRLENMESİNDE TEK KOŞUL...

Emekli olunabilmesi için çalışanların işe giriş tarihlerine göre belli bir tutarda prim ödemesi yapmış olmaları gerekiyor. Prim şartının belirlenmesinde tek koşul kişinin işe giriş tarihidir. 

* 2008 Mayıs ve sonrasında işe girenler normal emeklilik için 7200 prim gününe tabiler. 
* 2002-2008 arası işe girenler ise 7000 prim gün şartına tabiler. 

* 2002 veya 1999 Öncesi işe girenler ise gün ay yıl şeklinde işe giriş tarihlerine göre özel belirlenen prim şartlarına tabiler. 

Bunun dışında 2008 sonrası işe girenler 5400 gün prim, 2002'den sonra işe girenler ise 4500 prim gün ile erken emekli olurlar. 1999 öncesi işe girenler ise 3600 günle erken emekli olabilirler. 

4000 PRİM GÜNÜ OLANLAR

Bu zamana kadar 4000 gün prim ödemesi yapmış olanlar 1999 tarihinden önce işe girmişlerse ise 3600 günle erken emekli olma hakkına sahipler. Bunun dışında; 4000 prim günü olup 2002'den sonra işe girenler ise 500 gün prim ödeyerek yaş haddinden emeklilik başvurusu yapabilirler. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar