Hiç çalışmadan emekli olma şansı! Ev hanımlarına 1500 TL emekli maaşı bağlanacak

Hiç çalışmadan emekli olma şansı! Ev hanımlarına 1500 TL emekli maaşı bağlanacak
Hayatı boyunca hiç çalışmamış olan genç yaşta evlenip çoluk çocuk sahibi olan ev hanımlarına emeklilik fırsatı doğdu. Ev hanımlarına 1500 TL emekli maaşı bağlanacak ama tek bir şartı var.

Emeklilik şansı elde etmek isteyen düzenli bir geliri olsun isteyen ev hanımları için müjdeli haber geldi. Yeni yasaya göre ev hanımları hiç çalışmamış olsalar bile tek bir şartla emekli olma şansını elde edebiliyorlar. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilir? Genç yaşta evlenmeyi ve aile kurmayı tercih eden bu nedenle de çalışma hayatına giremeyen milyonlarca kadın ev hanımları emekli olabilir mi sorusunun yanıtını araştırıyor. 

Ev hanımlarına emeklilik fırsatı 2021'in en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Bu konuda Meclis’te yapılan birtakım çalışmalar bulunuyor. Daha önce hiç çalışmayan hiç sigorta girişi yapılmayan hiçbir sigorta primi ödemeyen ev hanımları da emekli olabilecek. Ancak ev hanımlarının emekli olabilmesi için tek bir şart bulunuyor. 

EV HANIMLARI EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

İlan365.net'te yer alan habere göre çalışmayan ve daha önce hiç sigorta girişi olmayan sigorta primi ödemeyen ev hanımlarının emekli olma şansı yok gibi görünüyor. Ancak son yıllarda yapılan bir çalışma ile birlikte 25 yıl evli olan ve 50 yaşını dolduran ev hanımlarına emeklilik şansı getirilmesi üzerinde çalışılıyor. Bildiğiniz üzere yaşlılık sürecinde rahat etmek düzenli bir gelire sahip olabilmek amacıyla emeklilik son derece önemli. Uzun yıllar boyunca çalışan prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlar emeklilik şansı elde edebiliyor. Ancak şimdi hiç çalışmadan aile kuran ve uzun yıllar boyunca evli kalan ev hanımları içinde bir emeklilik fırsatı doğdu.

EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELER?

Kadınlarda emekli olabilmek için birtakım şartlar bulunuyor. Normal şartlarda 2008 yılından itibaren çalışmaya başlayan ve 7200 prim gün sayısına sahip olan kadınların en az 20 yıl boyunca çalışma hayatında bulunmaları gerekiyor. Bu şartlardan birini bile yerine getirmemeleri durumunda kadınların emekli olması mümkün olmuyor. Fakat yapılan yeni bir yasa tasarısı ile birlikte 25 yıl boyunca evli kalan ev hanımlarının emeklilik fırsatı ortaya çıktı. Hazırlanan yasa tasarısı meclise sunuldu.

25 YIL EVLİ KALAN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

25 yıldır evliliğini sürdüren kadınlara emeklilik imkanı sağlayan yasa tasarısının gündeme gelmesinin ardından ev hanımları bu konuda yoğun bir şekilde araştırmalar yapmaya başladı. 2020 yılında TBMM komisyonuna sevk edilen tasarıya göre ev hanımları 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduktan sonra emekli olabilecek. Yasa tasarısında emekli olabilmek için başka bir kural daha bulunuyor. Yani daha önce hiç çalışmayan sigorta girişi olmayan kadınların bile emekli olmaları için kendi primlerini ödemeleri gerekecek. 

Prim ödemeleri tamamlandıktan sonra daha önce hiç çalışmamış olsalar bile kadınlar emekli maaşı alabilecek. Yeni yasa tasarısında en önemli detay, daha önce sigorta girişi olmasa bile kadınların borçlanma yöntemi ile emekli olabilecek olmaları. Şu anda meclis gündeminde bulunmasa da ilerleyen günlerde bu yasa tasarısının oylamaya sunulması bekleniyor. Kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda da milyonlarca ev hanımı için büyük bir fırsat ortaya çıkacak.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar