Hazineden Nakşibendi tarikatına 12 dönüm arsa!

Hazineden Nakşibendi tarikatına 12 dönüm arsa!
Üsküdar’da buluna Hazine'ye ait 12 dönüm arsanın Nakşibendi tarikatı liderlerinden Mahmud Esad Coşan’ın vakfına tahsis edildiği ve üzerindeki devlet yurdunun da yıkıldığı ortaya çıktı.

Hazine’nin Üsküdar’da üzerinde devlet yurdu bulunan 12 dönüm arsayı Nakşibendi tarikatına ait vakfa tahsis ettiği, İBB’nin arsaya ilişkin ayrıcalıklı plan değişikliğine gittiği ortaya çıktı.   

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, Nakşibendi tarikatının liderlerinden biri olan Mahmud Esad Çoşan adına 2005 yılında kurulan “Mahmud Esad Coşan Eğitimi Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı” 2014 yılında “vergiden muaf” tutuldu. Vakıf “kamu yararı” statüsündeki vakıflar listesine girdi.

HAZİNE'DEN NAKŞİBENDİ TARİKATINA 12 DÖNÜM ARSA 

Bu karardan iki yıl sonra 11 Nisan 2016 tarihinde Üsküdar Barbaros Mahallesi’nde Hazine’ye ait 12 bin metrekarelik üzerinde devlet yurdu ve okul bulunan arsanın 30 yıllığına Vakfa irtifak hakkı kapsamında verilmesi için Milli Emlak ile ön izin sözleşmesi imzalandığı ortaya çıktı.    

HAZİNE'DEN İBB'YE: PLAN DEĞİŞİKLİĞİNDE KAMU YARARI VAR 

Milli Emlak Müdürlüğü sözleşmeyi imzalar imzalamaz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) iki ay gibi kısa bir süre sonra 6 Haziran’da yazı yazarak “kamu yararı” adına plan değişikliğine gidilmesini istedi:

“Taşınmazın İdaremizce eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere Mahmud Esad Coşan Eğitim Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı lehine 30 yıl bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı tesis edilerek 11.04.2016 tarih ve 5290 no ile düzenlenen ön izin sözleşmesi kapsamında yetki belgesinin bulunması ve plan değişikliğinde kamu yararı olması nedeni ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan Tadilatına itirazı gerektirir bir durumun bulunmayacağı kanaatine varılmıştır.”

İBB, TEKLİFİ HEMEN İŞLEME KOYDU 

Plan değişiklik teklifini hızlıca işleme alan İBB, vakfa tahsis edilen arsa için bölgenin yapılaşma koşullarını aşan imar hakkı tanıdı. 17 Haziran’da oyçokluğuyla İBB Meclisi’nden geçen 1/5 bin ölçekli nazım imar planında söz konusu arsa “anaokulu”, “kreş”, “ilkokul”, “lise” ve “yurt” yapılması için “özel eğitim alanı” ilan edildi. Arsaya 2 emsal ve 5 kat yapı yapma izni verildi.

BODRUM KATLARI EMSAL DIŞI, DAHA FAZLA İNŞAAT HAKKI

Bodrum katlarının yükseklikleri mimari projeye bırakılırken, bodrum katlarında “konferans salonu, toplantı salonu, tiyatro, müze, sanat galerisi, spor merkezi, spa, yüzme havuzu, mescit, ameliyathane, morg, laboratuar, görüntüleme merkezi, yoğun bakım ünitesi, temizlik odaları yapılabileceği ayrıca bodrum katların emsale dahil olmadığı belirtildi.   

Planda 15 metrelik yollardan 10 metre olarak belirlenen çekme mesafeleri iptal edilerek, çekme mesafeleri 5 metreye kadar çekildi, bu kararla inşaata daha fazla alan ayrılmış oldu. 

TOPLUMUN DEĞER YARGILARI YENİ KUŞAKLARA VAKIFLARLA AKTARILACAK 

Plan değişikliği gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Eğitimin önemi ve alan ihtiyacının yüksek olması eğitim tesisleri ihtiyacını ön plana çıkarmaktadır. Toplumun değer yargıları ile bilgi ve beceri birikiminin yeni kuşaklara aktarılması; bu amaçla okullarda ve benzer kurumlarda sürdürülen öğretim ve yetiştirme eğitimi alması önemlidir. Teklif plan değişikliği ile planlama alanında “Özel Eğitim Alanları” önerilmiştir. Özel Eğitim Alanları, yukarıdan bahsedilen vakıflar tarafından gerçekleştirilecektir.”

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ DE PLANI DEĞİŞTİRDİ

Bu plan değişikliğinden beş ay sonra 11 Kasım tarihinde Üsküdar Belediyesi de 1/1000 ölçekli planda oyçokluğuyla değişikliğe gitti, İBB Meclisi’ne gelen söz konusu plan değişikliği yine AKP'li Meclis üyelerinin oylarıyla İBB’de 16 Aralık’ta kabul edildi.   

KYK'YA AİT YURT YIKILDI, OTOPARK OLARAK KULLANILIYOR 

Nakşibendi tarikatına tahsis edilen 12 dönüm arazi üzerinde Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı “Altunizade Erkek Yurdu”nun bu karardan kısa bir süre sonra yıkıldığı ortaya çıktı. Yıkılan yurdun bulunduğu arsa  şimdilik otopark olarak kullanılırken, inşaatın kısa bir süre sonra başlaması bekleniyor.  

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar