Hayvanlar depremi önceden hisseder mi?

Hayvanlar depremi önceden hisseder mi?
Sabah saatlerinde İstanbul'da Silivri açıklarında 4,7 büyüklüğünde korkutan bir deprem meydana geldi. Deprem "hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?" sorusunu akıllara getirdi.

İstanbul'da Silivri açıklarında 4,7 büyüklüğünde korkutan bir deprem meydana geldi. Deprem "hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?" sorusunu akıllara getirdi. Peki hayvanların davranışlarının deprem ile bir bağlantısı var mı? Bilim bunun için ne diyor?

Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre; saat 11.00'deki deprem Silivri'nin 20.18 kilometre açığında gerçekleşti. Derinliği 5,36 kilometre olarak kaydedilen deprem başta İstanbul olmak üzere çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Beklenen büyük İstanbul depreminin artçı sarsıntıları mı acaba sorusunu akıllar getirdi. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise deprem öncesinde Silivri açıklarında 2.9; Avcılar açıklarında 2.5 büyüklüğünde iki sarsıntı daha kaydedilmişti. Depremler sonrası Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında pek çok paylaşım yapıldı. 

Peki şu aralar sıklıkla konuşulduğu gibi hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi? Bilim buna şu şekilde cevap veriyor. United States Geological Survey - ABD Jeoloji Kurumu (USGS) depremden önce yılanlar ve kuşların garip davranışlar gösterdiğine dair bugüne kadar pek çok iddia olduğunun altını çiziyor. 

Kurumun internet sitesinde konuyla ilgili makalede benzer bağlantılar ile ilgili ilk iddianın MÖ 373'e kadar uzandığı belirtiliyor.  Bilim insanların bu konu hakkında sayısız araştırma yaptığının altını çizen kurum henüz böyle bir bağlantının bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirtiyor. 

Aynı makalede depremin yaydığı dalgaların insanlar tarafından hissedilmeden hayvanlar tarafından hissedildiği, bunun da depremden saniyeler önce hayvanların garip davranışlar sergilemesine neden olduğu bilgisine yer verildi. Ancak bu depremi önceden hissetmek anlamına gelmiyor. Hayvanlar başlayan depremi insanlardan önce kavrıyor ve bu yüzden birkaç saniye önceden tepki veriyor.

Biz bu tepkileri memelilerde iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, burun kanaması, baş dönmesi, sinir bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlığı, esneme olarak görüyoruz.

Muhabbet kuşunda yüksek sesle ötme, çırpınma, uçma, yürüme, yememe ve neşeli ötmeme. Martıda gökyüzünde ağlama, gece bile denizden karaya doğru uçma, çatılarda kümeleşme.

Kargada garip bir şekilde bağırma, pencerelere ve arabaların metalik kısımlarına pike yapma, hava sıcak olmasına rağmen çatılarda kümeleşme. Kırlangıçta ise dinlenmeksizin dairesel olarak uçma, göç zamanı olmamasına rağmen tek doğrultuda göç. 

Köpeklerde çok yüksek sesle, uluma ve ağlama, havlayarak sahibini bina dışına çıkarma, bir şey yemememe, tek doğrultuda koşturup geri dönme, toprağı kazma, göğe bakma, yeri dinleme, sahibini ısırma, ortadan kaybolma, kümeleşme.

Kedilerde evi terk etme, ortadan kaybolma, huzursuz ve hazince ağlama, yavrusunu bina dışına taşıma, tırmanma, karın üzeri yerde sürünme, sahibinin kucağından inmeme, sahibini ısırma, yemek yememe.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar