Hayvan hakları yasasının Meclis'e geliş tarihi belli oldu

Hayvan hakları yasasının Meclis'e geliş tarihi belli oldu
Uzun süredir beklenen hayvan hakları yasası yeni yılda Meclis'e geliyor. Açıklamayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Yeni düzenlemeyle hayvana eziyet suç kapsamına alınacak ve petshoplara hayvan satış yasağı getirilecek.

Hayvanseverlerin uzun süredir beklediği hayvan hakları yasası Meclis'e geliyor. Yeni yılda Meclis'in ilk gündemlerinden biri hayvan hakları yasası olacak. Açıklamayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge'ye bilgi veren Şentop, hayvan hakları yasası ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'nun uzun süredir üzerinde çalışılan raporunu tamamladığını hatırlattı. Şentop, "STK'lar arasında anlaşmazlıklar olduğu için rapor süreci devreye girmiş, gecikme olmuştu. Şimdi hazır" ifadelerini kullandı. Yeni yıla bu görüşmelerle gireceğiz diyen Şentop, hayvan haklarına ilişkin değişikliklerin yasalaşması temennisinde bulundu.

CEZALANDIRMADA SAHİPLİ-SAHİPSİZ AYRIMI BİTECEK

Peki bu değişiklikler neler? Buna göre, hayvana acımasızca eziyet ve hayvan öldürme, hayvanların cinsel istismarı suç kapsamına alınacak. Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında da değişiklik var. Sahipli sahipsiz ayrımı kaldırılacak.

Adalar'daki fayton sorunu çözülecek. Elektrikli ulaşım araçlarının kullanılmasına başlanacak, fayton yasaklanacak. Hayvanların petshoplarda bir ürün gibi satılması yasaklanacak, ülkeye kaçak yollarla hayvan sokulmaması için sıkı denetimler gelecek.

BELEDİYELERE BÜTÇE ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK

Belediyelerin bütçelerini yaparken bütçenin belirli bir kısmını hayvanların korunması ve bakımı için ayırması zorunlu hale getirilecek. Hayvan dövüştürme, bahis oynatma katalog suçlar kapmasına alınacak. Kat mülkiyet kanununda yapılacak revizyon ile apartman yönetimleri kedi, köpek beslenemez yasağı koyamayacak.

APARTMANLARDAKİ KEYFİ KISITLAMALAR KALDIRILACAK

Ayrıca, üzerinde kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayan, sahipli hayvanını sokağa atana ceza verilecek. Hayvan bakılan ortamların asgari standartlarının belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuat çalışması yapacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar