"Hayalet" ayak izleri ortaya çıktı!

"Hayalet" ayak izleri ortaya çıktı!
Yeni bir radar yöntemi kullanan bilim insanları son buzul çağının bitişinden bu yana saklı kalmış "hayalet" ayak izlerini ortaya çıkardı.

"Hayalet" ayak izleri ortaya çıktı!

Araştırmacılar yeni tekniğin insan, hayvan ve hatta dinozor hareketlerinin araştırılması için kullanılabileceğini umuyor.

ABD'nin saygın üniversitelerinden Cornell'de bulunan araştırmacılar, tekniğin, insan ve mamutların fosilleşmiş ayakizleriyle New Mexico'daki Beyaz Kum Ulusal Anıtı'nda (White Sands National Monument) bulunan devasa yarıklarda kullanılabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları kısa zaman önce, birbirleriyle 12 bin yıl önce etkileşime geçmiş ve etrafta dolamış insanlarla hayvanlara dair bol miktarda bilgi sağlayan tarihi izler keşfetti.

Yeni yöntem, tarih öncesi insanların (bu dönem için iyi bilinen iki arkeolojik saha tipi olan) kamp ve av alanlarında bulunmadığı zamanlarda neler yaptığını öğrenmek için kullanılabilir.

Yere nüfuz eden radar (GPR, ground-penetrating radar) kullanan araştırmacılar, araştırılan sahadaki insan patikalarının yüzde 96'sını ortaya çıkardı.

Yüzeyde sürüklenerek çalışan yeni algılayıcı, yerin içine radyo dalgaları gönderiyor ve geri yansıyan dalgalar yüzeyin altındakilerin bir resmini veriyor.

Saklı ayak izlerinin önceden yağmur sonrası kısa bir süreliğine veya uygun şartlar bulunduğunda görünür olduğunu ifade eden, makalenin ortak yazarlarından arkeoloji profesörü Sturt Manning'e göre, ayak izleri "Pleistosen Çağ'da yaşamış hayvan ve insan etkileşimleri, tarihi ve mekaniklerinin gerçekten heyecan verici yeni yöntemlerle ortaya çıkarmak için, üç boyutlu kaydediliyor, takip ediliyor ve araştırılıyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar