Hava kirliliği nedeniyle okullara ara verildi!

Hava kirliliği nedeniyle okullara ara verildi!
İran'ın başkenti Tahran'ın kronik sorunlarından biri haline gelen hava kirliliğinin riskli seviyelere ulaştı. Şehirde eğitime 2 gün ara verilmesine karar verilirken, bazı noktalara ise ambulans yerleştirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliğinde dünya sıralamasında üst sıralarda yer alan İran'ın başkentinde hava kirliliği gün geçtikçe ilerliyor.

Tahran Büyükşehir Belediyesi, başkentin yıllardır çözülemeyen hava kirliliği sorununu çözmek için bisiklet kullanımını teşvik, tek ve çift plaka uygulaması, yeni metro hatlarının hizmete sokulması, eski araçların trafikten men edilmesi ve fabrikaların şehir dışına çıkarılması gibi birçok proje geliştirdi ancak şehrin hava sirkülasyonuna uygun olmayan fiziki yapısı ve nüfus yoğunluğu gibi birçok etken nedeniyle kış mevsiminde her sene aynı manzaralar yaşanıyor.

EĞİTİME 2 GÜN ARA

Havaların soğumasıyla artan hava kirliliği nedeniyle okullarda iki gün eğitime ara verildi ve kamyon ile diğer ağır vasıtaların başkente girişi yasaklandı.

Trafik polisleri hava kirliliğine neden olan egzoz gazı yayan araçlara müdahale edeceğini açıklarken kentin çeşitli noktalarına acil yardım ambulansları yerleştirildi.

Son 2-3 günde 158 mikrogram/metreküpü aştığı açıklanan hava kirliliğinden korunmak için maske takarak gezen başkentliler yaptıkları açıklamalarda hükümetten ve belediyeden sorunlara çözüm bulmasını istedi.

''NEFES DARLIĞI, GÖZ YANMASI''

Tahran'ın en merkezi caddelerinden İnkılap'ta maske takarak yürüyen vatandaşlardan Ebulfazl Keremi, havanın çok kirli olması nedeniyle halkın 2-3 gündür evlerinden çıkamadığını ve şehir içinde işlerini göremediğini aktararak "Hava kirliliğinden nefes darlığı ve benzeri rahatsızlıklara yakalanıyoruz, gözlerimiz yanıyor. Öyle bir hale geldi ki dışarı çıkamıyoruz. Her kış bu şartları yaşıyoruz ve problem çözülmüş değil." dedi.

Hükümet ve belediyeden toplu taşıma imkanlarını artırmasını isteyen Keremi, vatandaşların metro ve metrobüs hatlarını daha fazla kullanabilmesi ve hava kirliliğine yol açan araçları daha az trafiğe çıkarması gerektiğini ifade etti.

Tahran'da tek ve çift plakalı araçların belli caddelerde birer gün arayla trafiğe çıkmasını düzenleyen uygulamayı yerine bulduğunu dile getiren Keremi, "Tek ve çift plaka uygulaması, araçların kapının önünden hareketi şeklinde genişletilirse daha isabetli olur. Okulların ve üniversitelerin tatil olmasının hiçbir etkisi olmaz. Hem bizim hem de çocuklarımız için çok zor durum." değerlendirmesinde bulundu.

''BENZİN KALİTESİ ÖNEMLİ''

Başkent sakinlerinden Ahmed Hasani, toplu ulaşımın geliştirilmesi, şahsi araçların trafiğe daha az çıkması ve araçların yenilenmesi gerektiğine dikkati çekerek "Hava kirliliğinde benzin kalitesinin de çok etkisi var.

Bunun çözümü de yetkililerin elindedir, halk benzinin kalitesini artıramaz. Yetkililer çözümün ne olduğunu biliyor aslında fakat pratik adım atmıyorlar." diye konuştu.Zorunlu işlerini takip etmek için dışarı çıkan Şirin Pervini de otobüsler ve otomobillerin şimdiye kadar elektrikli sisteme geçmesi gerektiğini ve ülkede yaygın olarak kullanılan Pride marka otomobillerin ve yaktıkları benzinin kalitesinin çok kötü olduğunu söyledi.

Pervini, şehirde kullanılan motosikletlerin de kirlilikte önemli rol oynadığını ve bunların azalmasını gerektiğini dile getirerek "Kötü havadan dolayı boğulacak gibi oluyoruz. Bir hafta önce Hollanda'daydık ve aradaki farkı görünce üzülüyorum. Hava, vatandaşların yaşamı için en tabii ihtiyaçtır ancak yetkililerimiz halkı boşvermiş durumda." ifadesini kullandı. Her sene tekrarlanan hava kirliliği nedeniyle Tahran'dan göç etmeyi düşündüğünü belirten Pervini, "Hava yok, oksijen yok fakat yaşamı durduramazsınız. Bu şartlardan ben kesinlikle razı değilim ve buradan göç etmeyi düşünüyorum. Bundan sonra düzeleceğini de zannetmiyorum, İran çevre ve doğal yaşam konusunda çökmüş durumda." dedi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar