Halk yeniden referandum istiyor

Halk yeniden referandum istiyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “İstanbul, Ankara ve İzmir şer ittifakına geçerse, sistem tartışmaya açılır” demişti. İBB'nin beklenmeyen büyük bir farkla Millet İttifakı’na geçişi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tartışmasını başlattı.

16 Nisan 207’de yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu’yla, Parlamenter sistemden, hemen bütün yetkileri “başkan”da toplayan, TBMM’nin göstermelik kaldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi.  Bu sistemde en çok oyu alan partinin gösterdiği aday Cumhurbaşkanı seçiliyor. Ak Parti’nin genel başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı.
Bu yeni sistemde, yetkilerin tek adamda toplanması ve parti devleti görüntüsü halkı rahatsız etmeye başladı. 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Millet İttifakı adayı İmamoğlu’nun 13 bin oy farkıyla kazanmasını kabullenmeyen Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin, YSK’da, sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ettirerek 23 Haziran’da seçime gidilmesi ve Cumhur İttifakı’nın büyük bir farkla kesin yenilgiye uğraması, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oylaması olarak görülerek, referandum çağrısı yapılmaya başlandı.

KILIÇDAROĞLU: TARAFSIZ OLMUYORSA UNVANINI DEĞİŞTİR'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen salı partisin grup toplantısında yaptığı konuşmada yeni rejimin oylanması istedi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
"82 milyonun vicdanına sesleniyorum. Eğer bir kişi tarafsız davranacağına dair namus ve şerefi üzerine ant içmişse tarafsız kalmalıdır. Bu yemin metni anayasada aynen duruyor. Biz yine söylüyoruz, seçimlerde cumhurbaşkanının tarafsız kalması lazım ya da unvanını değiştirir ve 'AK Parti Genel Başkanıyım' der. Anayasadan da yemin metni çıkarılır.”
İstanbul seçim sonuçlarının Türkiye'ye iki önemli mesaj verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Seçmen Türkiye'deki siyasilere, siyasetin vesayetinde olan yargıya önemli bir mesaj verdi. 'İstanbul seçimlerini kazanan İmamoğlu'nun mazbatasının haksız şekilde elinden aldınız. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa biz şeytan olmayacağız. Mazbatası elinden alınan kişiye mazbatasını teslim edeceğiz' dedi. 800 bin kişinin anlamı bu. İstiyorlarsa yine, YSK orada gitsinler. Dilekçe orada, yine desinler. Vallahi de billahi de itiraz etmeyeceğiz, yeniden seçime giderim. Bu seçimin Türkiye için bir anlamı daha var. Cumhurbaşkanının tarafsız olmasını istiyor vatandaş. Tarafsızlık konusunda bir referanduma hazırız. Ezici çoğunlukta tarafsızlık çıkacak" diye konuştu.

ERDOĞAN: MİLLET KARARINI VERDİ VE BU İŞ BİTMİŞTİR

Japonya’ya G20 Toplantısı’na gitmeden önce havaalanında açıklamalarda bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanının bağımsızlığını referanduma götürme çağrısıyla ilgili soruya şu cevabı verdi:
“Sayın Kılıçdaroğlu kendi söylüyor kendi dinliyor. Bu yeni yönetim sistemine biz parlamento kararıyla mı girdik, AK Parti kendi verdiği kararla mı girdi, yoksa millete mi gittik? Bunun kararını millet vermedi mi? Millet kararını verdi ve bu iş bitmiştir. Şu anda bir yılı geride bıraktık, eksiğiyle artısıyla her şey ortaya çıkıyor. Bundan sonraki süreçte de nerelerde ne gibi aksamalar varsa giderilerek devam edilir. Öyle akşam yat sabah kalk referandum, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bu sistem ilk kez bizimle deneniyor. Daha önce parlamenter sistemi yıllarca gördük. Çok bedeller ödedik, aynı bedelleri ödemek istemiyoruz ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu ifadesiyle de hareket edecek değiliz. Şu anda yola koyulduk ve aynı kararlılıkla devam ediyoruz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar