Güney Kore'deki tartışmalı korona virüs kararı ırkçılık tartışmasını doğurdu

Güney Kore'deki tartışmalı korona virüs kararı ırkçılık tartışmasını doğurdu
Güney Kore'de en kalabalık eyalet Gyeonggi'nin ardından başkent Seul'ün de tüm yabancı çalışanlarla işverenlerine 2 hafta içinde korona virüs testinden geçme zorunluluğu getirmesi, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık tartışmalarını tırmandırdı.

Güney Kore'de ırkçılık gerilimi

Güney Kore başkentinde yabancı çalışanlar ile en az bir yabancı çalıştıran yerel işverenler için bugünden başlayarak ay sonuna kadar Kovid-19 testi yaptırma zorunluluğu ilan edildi. Talimat, kaçak çalıştırılan yabancıları kapsıyor. Kaçak çalışanlara test yaptırmaları halinde polise ihbar edilmeyecekleri vaat edildi.

KAÇAK ÇALIŞANLAR

Hastalık Kontrol Merkezi'nin Seul kolu, yabancı çalışanlar için hastalık belirtisi göstermeseler de testi zorunlu hale getirmelerini, korona virüsün yayılmasını önleme çabasıyla açıkladı. Merkez, "Talimat, yasal belgeleri olsun ya da olmasın tüm yabancı çalışanlar için geçerlidir" dedi. 

YÜZBİNLERCE YABANCI SÖZKONUSU

Güney Koreli yetkililer, yabancı çalışanların enfekte olmalarının yüksek risk oluşturduğuna dair açıklamalar yaparken ayrıntılı veriler sunmadı. Gyeonggi'de yasal olarak 85 bin yabancı çalışıyor, kaçak çalışan yabancıların sayısı bilinmemekle birlikte 100-200 bin arasında tahmin ediliyor. Pazartesi itibarıyla yaklaşık 120 bin yabancıya test yapılmış durumdaydı. Seul'de ise 242 bin 623 yabancı çalışan sayısının kaçaklarla birlikte 390 bini bulduğu tahmin ediliyor.

IRKÇILIK SUÇLAMALARI

Ancak test merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturan yabancılar, genelde ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık suçlamalarını dile getirdi. Sürecin özensiz ilerlediğinden ve düşmanca muamele gördüklerinden yakınan yabancılar, Koreli yetkilileri korona virüs önlemleri için işyerlerini denetleyerek çalışma koşullarını düzeltmek yerine yabancıları günah keçisi haline getirmekle suçladı. 

"NEDEN BİZDEN"

Kuzey Kore gözlemcisi Kore Risk Grubu'nun Başkanı Chad O'Carroll, işbirliği yapıp testten geçmekten memnuniyet duyacağını ifade ederek "Ama dürüst olmak gerekirse, kilise cemaatleri, spor salonu müdavimlerinden test yaptırmaları istenmezken, bize zorunlu hale getirilmesinin bilimsel yanı nedir" diye sordu.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar