Güneşlenme ömrü uzatır mı?

Güneşlenme ömrü uzatır mı?
İsveçli bilim adamları tarafından yapılan araştırmaya göre güneşlenen kadınlar, bir kanser türü olan melanom riskine rağmen daha uzun yaşıyor.

İsveçli bilim adamları yaptıkları son araştırmaya dayanarak, güneş ışınlarından sakınan kadınların, sık güneşlenen kadınlara kıyasla 0.6 ila 2.1 yıl daha kısa yaşadıklarını belirtiyor.

Araştırma İsveç''te Karolinska Üniversite Hastanesi ile Lund Üniveristesi, 20 yıl boyunca yaklaşık 30,000 kadını inceledi. 30,000 kadın üzerinde yapılan incelemede güneş ışığına maruz kalmanın kalp rahatsızlıkları ile kanser harici diğer rahatsızlıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koydu. Bu bulguların nedeni ise henüz tespit edilebilmiş değil.

Araştırmayı yürütün ekibin başındaki doktor Pelle Lindqvist, güneşten korunmanın ortalama ömür süresine, sigara içmek kadar etki ettiğine dikkat çekiyor. Lindqvist, "Güneşe en çok maruz kalanlar arasında olan sigara içenlerin, güneşten sakınan ve sigara içmeyenlerle aynı seviyedeki risk grubunda olduğunu gördük. Bu da, güneş ışıklarından sakınmanın sigara içmekle aynı risk faktörü oluşturduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

Araştırma, güneşlenmenin cilt rahatsızlıklarına yakalanma riskini azalttığını gösterse de, güneşin ultraviyole ışınlarıyla cilt kanseri arasında bir bağ olduğuna dair herhangi bir şüphe bulunmuyor.

Bu sonuçlara rağmen uzmanlar, güneşe çıkmadan 30 dakika önce en az 15 faktörlü güneş kremi kullanılmasını ve sabah 11 ila öğleden sonra 3 arasında güneş ışıklarından korunulmasını tavsiye ediyor. Uzmanlar İngiltere''de yılda ortalama 14,500 cilt kanseri vakası görülüyor ve oranın %85''inin önlenebilir vakalar olduğuna dikkat çekiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar