Gündeme bomba gibi düştü: İktidar ek borçlanma yetkisi isteyecek

Gündeme bomba gibi düştü: İktidar ek borçlanma yetkisi isteyecek
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunduğu raporda iktidarın TBMM'den ek borçlanma yetkisi isteyeceğini ifade etti.

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak başkanlığındaki teknik ekip tarafından dış politika, iç politika ve ekonomi konulu bir rapor hazırladı.

Yeniçağ'dan Berkay Bigeç'in haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda 6 aylık bütçe açığının 109,5 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekilerek iktidarın TBMM’den ek bütçe ya da ek borçlanma yetkisi almasının yasal zorunluluk haline geldiği vurgulandı. Raporda Azerbaycan – Ermenistan gerginliğinin bölge istikrarı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu da belirtilerek Rusya’nın tarafları masaya oturtacağı ifade edildi.

"TÜRKİYE 128 ÜLKE ARASINDAN 107. OLDU!"

Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda Dünya Adalet Projesi Kurumu tarafından açıklanan Hukukun Üstünlüğü 2020 Endeksi’nde Türkiye’nin 128 ülke arasından 107. sırada olması dikkat çekti. Ayrıca Türkiye’nin, Temel İnsan Haklarının yasal ve yargısal güvencesinde 123, Adil, bağımsız ve tarafsız hukuk yargılamasında 103, açık, şeffaf ve hesap verebilir yönetimde 97, bağımsız ve adil ceza yargılamasında 85 ve yolsuzlukların hesabının sorularak sorumluların yargı önüne çıkartılmasında ise 60’ıncı sırada olduğu belirtildi. 

"TAKİPTEKİ BATIK KREDİLER 184 MİLYAR TL’YE ULAŞTI"

Raporda ekonomik veriler de değerlendirilerek “Kredilerdeki artışa bağlı olarak bankaların takipteki batık kredileri hızla artıyor. Türkiye Bankalar Birliği  (TBB)  Risk Merkezi raporuna göre tasfiye olunacak alacaklar (takipteki batık krediler) 184 milyar TL’ye ulaştı.” denildi. Ayrıca ilk kez kredi alanlarla birlikte bankalara bireysel kredi borcu olanların sayısının 32,8 milyon kişiye yükseldiği, kişi başına bireysel kredi borcunun da 21 bin TL’ye ulaştığına dikkat çekildi. 

"İKTİDAR, TBMM’DEN EK BORÇLANMA YETKİSİ İSTEYECEK"

Merkezi yönetim bütçe gelirlerinin Haziran ayında 66,3 milyar lira, giderleri ise 85,6 milyar lira olduğu belirtilirken, Haziran ayı bütçe açığı bu gelir-gider rakamlarının 19,4 milyar lira olarak gerçekleştiği açıklandı. 6 aylık bütçe açığının 109,5 milyar liraya yükseldiği, bütçe giderleri, Haziran 2019'da 67 milyar 534 milyon lira iken geçen ay yüzde 26,8 artışla 85 milyar 643 milyon liraya yükseldiği de raporda dikkat çeken bölümlerin başında geliyor. CHP’li Toprak konu hakkında şu notu düştü; “Altı ayın sonunda gelinen noktada bu bütçe ile 2020 yılının tamamlanamayacağı apaçık ortada. Rakamlar, 2020 bütçesinin yılın yarısında iflas ettiğini, iktidarın TBMM’den ek bütçe ya da ek borçlanma yetkisi almasının yasal zorunluluk haline geldiğini gösteriyor!”

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ÇATIŞMALARI

Ermenistan askerlerinin Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine saldırması  13 askerin şehit olmasıyla ilgili yapılan değerlendirmede ise  Türkiye, Azerbaycan’ın yanında askeri olarak yer alırsa ne olur?” sorusuna yanıt arandı. Raporda bölgenin istikrarı açısından Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinin sona erdirilmesi gerektiği vurgulanarak şu görüşe yer verildi:
Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında askeri olarak da yer alma adımı atması, karşısında önce Rusya’yı sonra da ABD’yi bulması demektir. Halen Suriye, Libya, Irak’ta sıcak çatışma durumunda olan, yurt içinde yoğun şekilde terörle mücadele operasyonları yürüten, Doğu Akdeniz’de Fransa, GKRY, Yunanistan, Mısır ile karşı karşıya olan Türkiye’nin Güney Kafkasya’da da sıcak çatışma sürecine müdahil olması, yeni bir cephe daha açılması bölgesel dengeler açısından kritik sonuçları olabilecek bir tutumdur. Rusya’nın her koşulda çatışmaların daha da büyümesine izin vermeyeceğini devreye girerek tarafları ikna edeceğini öngörmekteyim. Bu gerçekleşmez de savaş şiddetlenirse Rusya’nın doğrudan Ermenistan yanında yer alacağı açıktır!”

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar