Gübreye bir günde 2 bin TL zam

Gübreye bir günde 2 bin TL zam
Döviz kurundaki yükseliş, gübre ve zirai ilaç piyasasını da olumsuz etkiledi. Satışlar geçici süreliğine durdurulmuştu. Gübreye kiloda 2 TL, tonda ise 2 bin TL zam geldi.  

Türk lirasındaki değer kaybı, zirai ilaç piyasasını da olumsuz etkiledi, satışlar geçici bir süre için durduruldu. Türk lirasındaki değer kaybı, zirai ilaç piyasasını da olumsuz etkiledi, satışlar geçici bir süre için durduruldu. Gübrenin tonuna 2 bin TL zam geldi. Çiftçi Mahmut Demiryeri, sadece gübrenin maliyetinin dekar başına 902 TL olduğunu belirterek, "Buna mazot, işçilik, ilaçlama, sulama dahil değildir. ÜRE gübresine 1 günde 2 TL zam yapıldı. Şu an biz gübre de alamıyoruz" dedi. 

ÜRE gübresinin tonu yaklaşık olarak, 11 binden 13 bin TL’ye; DAP gübresinin tonu 9 binden 11 bin TL’ye, Nitrat (CAN) gübresinin tonu ise 6 binden 8 TL’ye çıktı.

Üreticilerin şu anda ekim için en fazla kullandıkları gübre, “taban gübresi” denilen ve ekimle birlikte kullanılan DAP gübresi.

ÜRE ve Nitrat gübresine kullanım döneminin üç ay sonra başlayacak olmasına rağmen zam yapıldığına dikkat çeken üreticiler, ÜRE ve Nitrat gübresinin sezon zamanına kadar stoklandığını şu an da satışının yapılmadığını belirtti.

Şanlıurfa Hilvan’da çiftçilik yapan Mahmut Demiryeri, buğday ekiyor. Çiftçi Demiryeri’nin sadece gübre ve tohum masrafı dekarda 902 TL. Tarım ve Orman Bakanlığı, mazot ve gübre desteğini dekara 42 TL olarak açıklamıştı. Fakat Demiryeri, bir dekarda sadece gübre masrafı ise 710 TL.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan çiftçi Mahmut Demiryeri şunları söyledi:

“35 kilo tohum atıyoruz. 30 kilo gübre taban gübresi, 20 kilo ÜRE gübresi 5 kilo ise Nitrat gübresi atıyoruz. Bunun bize maliyeti -dekar başına- 902 TL’dir. Buna mazot, işçilik, ilaçlama, sulama dahil değildir. Devletin bize vermiş olduğu buğday fiyatı 2 bin 600 TL’dir. Şu anda kurak gidiyor. ÜRE gübresine 1 günde 2 TL zam yapıldı. Şu an da biz gübre de alamıyoruz."

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar