Gri pasaport skandalında ilk tutuklamalar...

Gri pasaport skandalında ilk tutuklamalar...
Tekirdağ'da gri pasaport düzenledikleri kişileri yurt dışına çıkaran zanlılardan 2'si tutuklandı

Son günlerde "belediyelerin hizmet pasaportu sağlayarak yurt dışına insan gönderdiğine" yönelik haberler gündeme gelmişti.

Olayla ilgili olarak Malatya Yeşilyurt'ta 4 kişi görevden uzaklaştırılırken; Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan belediyeleri hakkında da soruşturma başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı, Malatya'da Yeşilyurt Belediyesi ile bir dernek arasındaki protokol kapsamında gri pasaport düzenlenerek yurt dışına giden bazı kişilerin geri dönmediği iddiası ile ilgili olarak 12 Mart'ta soruşturma başlatmıştı. İlgili Vali Yardımcısı, Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve 2 kamu görevlisi toplam 4 kişinin, olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.

KAÇIRACAKLARI KİŞİLERİ DEVLET GÖREVLİSİ OLARAK GÖSTERMİŞLER

Türkiye'de pek çok belediye tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkan gri pasaportla yurt dışına insan kaçırma olayında bu defa Tekirdağ'da bir operasyon düzenlendi. Gerçekleştirilen operasyonda, devlet görevlisi olarak gösterdikleri kişiler adına gri pasaport çıkardıkları iddiasıyla gözaltına alınan 4 şüpheliden 2'si tutuklandı

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, devlet görevlisi olarak gösterdikleri kişilerin gri pasaportla yurt dışına çıkarılması olayını organize eden suç örgütüne yönelik Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışma başlattı.

Tekirdağ ve Çerkezköy Kızılpınar Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen operasyonda, şüphelilerden S.V. ve S.G. yakalandı.

Şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda A.Y. ve Ü.B. de gözaltına alındı, İ.H.G'nin kaçtığı öğrenildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen S.V. ve S.G. tutuklandı, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Suç örgütüyle bağlantısı bulunan İ.H.G'nin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

GRİ PASAPORTLU KAÇAKÇILIK NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde CHP'li belediye meclis üyelerince fark edilen olay hakkında İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 12 Mart'ta soruşturma başlatıldı.

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz'ın 16 Nisan tarihli haberinde, belediyenin "yurt dışı gezisi görünümlü insan kaçakçılığı" yaptığı iddia edildi. Haberde Van'da Tuşba, Elazığ'da Baskil, Arıcak ve Akçakiraz ilçelerinde de benzer uygulamalar yapıldığı belirtildi.

Olayla ilgili olarak Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, ilçeden Almanya'ya 48 kişinin gönderildiği iddialarına yönelik olarak "yarısında pürüz çıktı, 20 kişiyi filan gönderdik" demişti.

Kaya "Almanya'da yaşayan Elazığlı bir hemşehrimiz var. Buralar da dar bir alan. 2-3 üniversitemiz, organize sanayimiz yok. Vatandaş işsiz, güçsüz…Dedik buradan giderler, iş güç sahibi olurlar. Bana makul geldi. Burada Türkiye Cumhuriyeti'ne yük olan insanlar gidiyor. Euro, altın ve dolar gönderiyor… O mantıkla baktım" demişti.

Soruşturma başlatılan yerlerden olan Burdur'un Yeşilova ilçe Belediye Başkanı Mümtaz Şenel ise kamu görevlisi dışındakilere gri pasaport sağladıkları yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirterek "usulsüz ve kanuna aykırı bir işte yer almadıklarını" ifade etti.

Gri pasaport; 5682 nolu pasaport kanunu kapsamında devlet adına yurt dışında çalışmak üzere görevlendirilen kişilere verilen pasaport türüdür.
 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar