Gözüne lens takamayanlar bu habere çok sevinecek

Gözüne lens takamayanlar bu habere çok sevinecek
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Craig Hershoff, ses komutlarıyla kontrol edilebilen kontak lens kullanımını kolaylaştıran robot geliştirdi.

Robot bazı rahatsızlık ya da engellerden ötürü lenslerini takamayan kişilere destek olması amacıyla tasarlandı.  İşlem sırasında cihaz küçük vantuzlar yardımıyla lensi tutarak göze yerleştiriyor veya takılı lensin gözden çıkarılmasını sağlıyor. 

Öte yandan, lensi takma ve çıkarma işlemi sırasında göz üzerinde hassas işlemler yapan robotun çalışma şekli bazı kişilere riskli gelebilir. Cihaz elle kullanıma gerek kalmadan ses komutlarıyla kontrol edilebiliyor. Hershoff, robotu özellikle kendisinin de kullandığı skleral kontakt lenslere yönelik geliştirmiş. 

Skleral lensler, kornea ve lens arasında sıvı deposu oluşturarak uzun süre boyunca gözyaşı damlası kullanmadan lensleri rahatça takabilmeyi sağlıyor. Ayrıca bu lensler korneanın üzerinde gözyaşı dolu bir tabaka oluşturarak gözlük ve diğer tür lenslerin etkili olamadığı karmaşık görme problemlerini gidermek için kullanılıyor. Robot şu anda klinik deneme aşamasında.

Hershoff, cihaz için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) seneye izin çıkacağını öngördüğünü belirtti. 

Kaynak: Independent Türkçe

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar