Gözler ne zaman ölebileceğimizi gösteriyor

Gözler ne zaman ölebileceğimizi gösteriyor
5 duyu organının belki de en önemlilerinden biri olan gözlerimiz, sandığımızdan daha fazla işleve sahip. British Journal of Ophthalmology isimli dergide yayınlanan bir bilimsel çalışma ile gözlerin insanın biyolojik yaşını, dolayısıyla da genel sağlık durumunu doğrudan tespit edebildiği ortaya kondu.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, retinalarda bulunan 2 madde incelenerek insanın hızlı yaşlanıp yaşlanmadığını ve onların biyolojik yaşlarını hesaplayabiliyor. Gelin olayın derinlerine beraber inelim.

RETİNA YAŞLIYSA HASTALIKTAN ÖLÜM ORANI ARTIYOR

Yayınlanan çalışmada geliştirilen bir makine öğrenimi modeli ile retinalar üzerinden biyolojik yaş hesaplama yöntemi geliştirildi ve algoritma o kadar az hata payına sahipti ki Birleşik Krallık’taki 47 bin orta yaşlı insanın biyolojik yaşları tahmin edilebildi. Bu 47.000 insandan 1.871’i ise şu anda hayatını kaybetmiş durumda ve ölümlerin ağırlıklı olarak retinası ‘daha yaşlı’ olan gruğtan olduğu ifade edildi.

Eğer algoritma bir insanın retinasının asıl yaşından 1 yaş daha yaşlı olduğunu saptarsa o insanın gelecek 11 yıl içerisinde herhangi bir hastalık gibi sebepten ölme olasılığını %2 artıyor. Aynı zamanda da kardiyovasküler hastalık veya kanser dışındaki bir nedenle ölüm riski de %3 artıyor.

retina.jpg

RETİNA, YAŞLANMA ETKİLERİNE KARŞI AŞIRI HASSAS

Bu çok büyük bir araştırma ancak hâlâ bulgular sadece gözlemsel. Bilim insanları retinayla yaşam uzunluğu arasındaki biyolojik bağlantıyı tam olarak tanımlayamıyor. Olay şöyle işliyor: Retina, yaşlanmanın getirdiği zararlara karşı çok hassas. Bu sebeple retinadaki kan hücreleri ve sinirler sayesinde bireyin beyin ve damar sağlığı hakkında bilgi sağlanıyor.

Geçmişte göz üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde bilim insanları yine kardiyovasküler hastalıklar, böbrek rahatsızlıkları ve yaşlanmanın çeşitli belirtilerini tahmin edebilmeyi başarmıştı. Ancak bu çalışma, retina ile yaşlanma faktörünü bağlayan ilk çalışma olma niteliğini taşıyor.

Retina 5 dakikadan kısa bir sürede taranabiliyor ve eğer bilim insanları bu doku tabakasının vücudun geri kalanıyla nasıl bağlantılı olduğu hakkında daha fazla şey öğrenebilirse, doktorların ellerinde yeni ve mükemmel bir gelişme olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar