Google'da temizlik nasıl yapılır?

Google'da temizlik nasıl yapılır?
İnternette vatandaşların kendi hakkında çıkan yalan yanlış haber, video ya da fotoğraflar büyük mağduriyetlere neden olabiliyor. Bu durumdan kurtulmanın zor olmadığı ortaya çıktı.

Posta'dan Murat Gülderen'in haberine göre, internette yayınlanan yalan içerikler yüzünden eşinden boşanan, işini kaybeden, dostlarından tepki gören, hatta intihar edenler bile var. Bu sorunların üstesinden gelmek yani içerikleri sildirmek aslında günümüz teknolojisinde sanıldığı kadar zor değil. Zaten ortada eğer bir mağduriyet varsa bunu gerekli yerlerden sildirmek en doğal hakkınız. Bu konuda size ilgili devlet kurumlarının da tam desteği olacağını aklınızdan çıkarmayın.

GOOGLE YANINIZDA

Google ‘kişiler ve paylaşım’ bölümünden online ‘geri bildirim’ alıyor. Buraya sorununuzu anlattığınızda size en kısa sürede geri dönüş yapılıyor. Yasal gerekçelerle içerik değişimi talebinde bulunmak için de ‘Yasal Yardım’ sayfasından bildirim yapmanız gerekiyor. Tabii internetten bir içeriğin kaldırılması direkt olarak sadece Google’dan kaldırılması anlamına gelmiyor.

KURTULMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

❱❱'support.google.com/legal’ adlı link, yasalar uyarınca kaldırılmasını istediğiniz içeriği bildirmek üzere sizi yönlendiriyor. Örneğin bir sanatçıysanız ve ürününüz telifsiz yayınlanıyorsa, bu adresten videonun kaldırılmasını isteyebilirsiniz.

❱❱Özel içerikli resim ve videolarınız, bilgileriniz, ıslak imzanızın fotoğrafı ve banka hesaplarının kaldırılması için de 'support.google.com’ adresine giderek destek alabilirsiniz. Bunun için sorununuzu sayfadaki arama motoruna yazmanız yeterli.

❱❱Arama sonuçlarında listelenen bir haber sizin kontrolünüz dışında da farklı kaynaklar tarafından yayımlanmış olabilir. Sizin burada yapmanız gereken site sahipleri veya sosyal medya kullanıcısı ile iletişime geçmeniz. Eğer yine de kaldırmıyorlarsa yasal süreç başlatın.

❱❱İçerik bir siteden silinmesine rağmen Google arama sonuçlarında görünmeye devam ediyorsa, google’dan ‘Eski içeriği kaldırma’ sayfasına gidin. Kaldırmak istediğiniz sayfanın web adresini girin ve kaldırma isteği butonuna basın.

YOUTUBE'A ÖZEL

YouTube’da içinde bulunduğunuz bir videoyu sildirmek için videoyu yükleyen kişiye ulaşın. İlgili kişi ile YouTube profilindeki ‘Hakkında’ bölümünden; 'ileti gönder’ düğmesiyle iletişim kurabilirsiniz.

İsteğiniz kabul edilmezse YouTube’a gizlilik konusunda bir şikâyette bulunabilirsiniz. Bunun için sitenin ‘Gizlilik Şikayeti Süreci’ sayfasını ziyaret edip yönergeleri izleyebilirsiniz.

Youtube’a izlenen videoları ve yapılan aramaları otomatik olarak silme özelliği de geldi. Bunun için Youtube geçmişine giriliyor ve otomatik olarak sil seçeneğine tıklanıyor.

ARAMALARI SIFIRLAMAK

Google’dan arama geçmişlerini temizlemek için sayfanın sağ üstündeki tarayıcıyı açmanız yeterli. Buradan gerekli silmeyi yapabilirsiniz.

İstemediğiniz içeriğinizi kendi web sayfanızda, Facebook, Twitter, İnstagram, Linkedin, Pinterest vb. hesaplarınızda paylaştıysanız ilk olarak bu alanlardan yaptığınız gönderileri kaldırmanız gerektiğini de unutmayın. Buradan tamamen silinmek, dondurulmak ya da geçmiş aramaları temizlemek için her birinin ayarlar menüsüne girerek yönlendirmeleri takip etmeniz gerek.

'Deseat.me’ adlı bir yazılım da internetle tanıştığınızdan bu yana kaydolduğunuz ancak daha sonra unuttuğunuz tüm servisleri bulmayı ve istediğinizde bunları silmenizi sağlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar