Gıdalara renkli etiket geliyor

Gıdalara renkli etiket geliyor
Gıdalara “renkli etiket” getirilmesi için harekete geçildi. Yağ ya da tuz oranı belirlenen seviyenin üstünde olan ürünlerin etiketinde kırmızı bant olacak.

Gıdalara renkli etiket geliyor

Tarafsız Haber Ajansı'nın haberine göre TBMM Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’nda sunum yapan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, “renkli etiket” konusunda Tarım Bakanlığıyla görüştüklerini belirterek şöyle dedi:

“Renkli öz yüz etiketleme meselesini Tarım Bakanlığımızla görüşüyoruz. Tarım Bakanlığımızın Avrupa Birliği uyumuyla bu sene başlattığı bir uygulama var: zorunlu beslenme beyanı. Eski etiketleme sisteminde 100 gram içinde ne kadar şeker, yağ ve vb. bilgiler açıklanıyor ama bunu sağlık okur yazarları, diyetisyenler veya hekimler haricinde anlayabilen çok kişi yok.

Bu sorunun daha iyi anlaşılması için geliştirilen ön yüz etiketleme sistemi İngiltere’de epeydir kullanılıyor. Fransa ise 5’li Nutri-Score adında yeni bir skala kullanılmaya başlandı.

“YAĞI ORANI ÖNERİLENİN ÜZERİNE ÇIKINCA KIRMIZI BANT OLACAK”

Renkli etiketin de önemi şu: Yağ ya da tuz oranı olması belirlenen seviyenin üzerine çıkınca kırmızı bant olacak.

“YÜZDE 13’TEN FAZLA HİPERTANSİYON HASTASI VAR”

Türkiye’de yüzde 13’ten fazla hipertansiyon hastası var. Diyabeti yüzde 13,5’larda durdurduk diye seviniyoruz ama OECD ülkeleri arasında Türkiye, Meksika’nın ardından 2. sırada. Diyabet oranları ciddi seviyelerde. Dolayısıyla yediklerine dikkat etmesi gereken bir grup insan var. Biz Tarım Bakanlığımızla ön yüz etiketleme sistemi üzerinde çalıştık ve epey bir yol katettik.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar