George Floyd'un son 30 dakikası

George Floyd'un son 30 dakikası
ABD'de George Floyd'un gözaltı işlemi sırasında polis tarafından boğularak öldürmesinin hemen öncesinde yaşananların kronolojisi, savcılık tarafından dakika dakika çıkarıldı.

ABD’de Derek Chauvin isimli beyaz polisin, 46 yaşındaki Afrika kökenli Amerikalı George Floyd’u gözaltına aldığı sırada boğazına dizini bastırıp boğarak öldürmesine tepki dinmiyor. "Lütfen, nefes alamıyorum" demesine rağmen Chauvin’in Floyd’un boğazına dakikalar boyu bastırdığı görüntüler ülke çapında yüz binleri sokağa döktü.

Floyd’un ölümüyle sonuçlanan olay ise 20 dolarlık bir banknot yüzünden patlak verdi, sadece 30 dakika sürdü.

Tanık ifadelerine, görüntülere ve resmi açıklamalara göre olaylar şöyle gelişti:

20.01’DE 911’E İHBAR GİTTİ

Her şey, Floyd’un 25 Mayıs günü Minneapolis’teki Cup Foods isimli marketten bir paket sigara almasıyla başladı. Dükkanın bir çalışanı, Floyd’un kendisine verdiği 20 dolarlık banknotun sahte olduğu gerekçesiyle polise ihbarda bulundu.

Saatler 20.01’i gösteriyordu. 911’i arayan çalışan, sigaraları geri istediğini ama müşterinin iade etmediğini söylüyordu. Müşterinin ‘sarhoş’ gibi göründüğünü ve ‘kendini kontrol edemediğini’ de ekliyordu.

Saat 20.08’de olay yerine iki polis geldi. Floyd bu sırada, köşeye park edilmiş bir arabada iki başka kişiyle birlikte oturuyordu.

ARABADA NEDEN SİLAH ÇEKTİ?

İki polis arabaya yaklaştı, memurlardan biri olan Thomas Lane silahını çıkarıp Floyd’dan ellerini göstermesini istedi. Savcılık raporunda, polis Lane’in bu sırada niçin silah çıkarmak zorunda olduğu sorusu yanıtsız kaldı. Savcılık raporunda, “Lane Floyd’u arabadan çekip çıkardı” denilirken, Floyd’un da ‘kelepçelenmeye karşı aktif olarak direndiği’ belirtildi.

Ancak görüntüler ve açıklamalara göre, bu noktada kelepçelenen Floyd daha fazla direnmedi. Lane ise ‘sahte para kullanmak’ suçundan gözaltına alındığını söyledi. Polisler bu noktada Floyd’u kendi araçlarına bindirmeye çalışırken ufak bir itişme yaşandı.

‘20.14’TE BEDENİ KATILAŞTI’

Saat 20.14’e geldiğinde, savcılık raporuna göre, “Floyd’un bedeni katılaştı, yere yığıldı ve polislere ‘klostrofobik’ hissettiğini söyledi.”

Floyd’un boğazına diziyle bastıran Chauvin olay yerine bu noktada geldi. O ve diğer iki polis Floyd’u yeniden araca bindirmeye çalıştı.

Bu girişim sırasında, saat 20.19’da Chauvin Floyd’u çekti; Floyd yere düştü. Kelepçeli olarak, yerde yüzüstü yatıyordu. Görgü tanıkları, sosyal medyada yayılan o görüntüleri işte bu noktada çekmeye başladı.

‘8 DAKİKA 46 SANİYE SÜRDÜ’

Chauvin sol dizini, fiziksel açıdan iyi olmadığı görülen Floyd’un boynuna dayadı. Floyd’un “Nefes alamıyorum”, “Lütfen, lütfen” dediği, annesini çağırdığı bu anlar 8 dakika 46 saniye boyunca sürdü.

Savcılık raporuna göre, yaklaşık altıncı dakikada Floyd tepki vermemeye başladı. Görüntülerde, tanıkların bu noktada nabzını kontrol etmeleri için polise yalvardığı duyuluyordu.

‘NABZI BULUNAMADI AMA...’

Rapora göre, polis memurlarından JA Kueng gerçekten de sağ bileğinden Floyd’un nabzını kontrol etti ve ‘tespit edemedi’. Ancak polisler hâlâ geri adım atmıyordu.

Saat 20.27’ye geldiğinde, Chauvin dizini Floyd’un boğazından çekti. Floyd sedyeyle Hennepin Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaklaşık bir saat sonra öldüğü açıklandı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar