Gençler, telefonla konuşmaya korkuyor

Gençler, telefonla konuşmaya korkuyor
Yapılan bir araştırmada, gençlerin telefonla fazla konuşmadığını ortaya koydu. Uzmanlar, gençlerin telefonla konuşmaya olan uzaklığının yeni bir fobinin habercisi olabileceğini belirtiyor.

Gençler hakkında dikkat çeken bir araştırma gerçekleştirildi. Almanya'da çocuk, gençler ve ailelerin medya tüketim alışkanlıklarıyla ilgili olarak yapılan JIM araştırmasının 2018'deki sonuçlarına göre 12-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 95'i birbirleriyle düzenli olarak komünikasyon platformları üzerinden iletişim kuruyor. Her beş gençten sadece biri gündelik hayatında akıllı telefonunu telefonlaşmak için kullanıyor. 

"SEBEBİ ALIŞKANLIK"

Heidelberg Üniversitesi Psikiyatri Kliniği Başhekimi Nadine D. Wolf bu durumun yeni bir sosyal fobi haline gelebileceği görüşünde. Fobi uzmanı başhekim, telefon fobisinin nedenini değişen iletişim alışkanlıklarına bağlıyor. 

Zürih Üniversitesi Medya Pedagogu Philippe Wampfler ise bu değişimi şöyle açıklıyor: "Eskiden komşunun çim biçme makinesini ödünç almak istendiğinde üç seçenek vardı: Telefon açmak, mektup yazmak ya da komşuya gitmek. Günümüzde ise hızlıca WhatsApp mesajı yazılıyor. En az direnişle karşılaşılacak yol."

GENÇLERİN YÜZDE 17'Sİ 

Fobi uzmanı başhekim Wolf insanların telefonlaşma korkularının nedenlerini şöyle sıralıyor: "Reddedilmekten korkma, telefonda utanç verici ya da küçük düşürücü bir duruma düşme ya da telefon görüşmesi sırasında odak noktası haline gelme ve tanınmayan bir kişiyle konuşma."

Wolf'a göre gençler arasında yaygın olan telefon fobisi bir çeşit sosyal fobi. Başhekim, "14-20 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 17’sinin bu durumdan muzdarip olduğuna dair ipuçları var" diyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar