Öğrencilerin alması gereken kitap fiyatı asgari ücreti solladı!

Öğrencilerin alması gereken kitap fiyatı asgari ücreti solladı!
Ülkede yaşanan ekonomik kriz öğrenciyi vurmaya devam ediyor. Özellikle Tıp okuyan öğrencinin alması gereken kitapların maliyeti, mimarlık okuyan öğrenciler sınav zamanı harcadığı paralar ve hukuk öğrencilerinin masrafları astronomik düzeye ulaşmış durumda.

ÖĞRENCİLERİN ALMASI GEREKEN KİTAP FİYATI ASGARİ ÜCRETİ SOLLADI!

Ekonomik kriz öğrencinin eğitim hayatını giderek zorlaştırıyor. Tıp öğrencisinin alması gereken kitapların fiyatı asgari ücrete yaklaştı, mimarlık fakültesi öğrencisinin sadece sınav haftasında harcadığı kâğıt parasıysa 900 TL’ye çıktı.

Cumhuriyet’ten Kader Çukay’ın aktardığına göre, Türkiye’de artan döviz kuru ve Türk Lirası’nın değer kaybı, tüm girdi kalemlerinde dışa bağımlı olan yayıncılık sektöründe ciddi bir ekonomik krize neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında ortalama fiyatı en fazla artan ürün yüzde 168 ile kâğıt oldu. Türkiye Yayıncılar Birliği’ne göre ise yılbaşından bu yana kitap kâğıdına yüzde 130 ila 150, birinci hamur kâğıdına ise yüzde 200 ila 250 arasında zam geldi.

Yaşanan krizden en çok etkilenenler arasında öğrenciler bulunuyor. bir tıp öğrencisinin alması gereken kitapların fiyatı asgari ücretle (4 bin 250 TL) eşdeğer noktaya ulaştı. Eğitim haklarından mahrum kaldıklarını ve kırtasiye malzemelerinin geçen yıllara göre iki kat arttığını kaydeden öğrenciler, borçlanarak kitapları temin ettiklerini söyledi.

‘MEZUN OLMADAN ÖDEMEM GEREK BORCUM VAR’

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Türkan Bozdemir, “Kitap fiyatları son zamanlarda çok arttı. Öğrencilerin almaya gücü yetmiyor. İyi bir doktor olmak için kitapları almamız gerek. Okulum bittikten sonra yurtdışına gitmeyi düşünüyorum. Mezun olmadan ödemem gereken borcum var” dedi.

OKUMAK BİLE BÜYÜK MASRAF

Mimarlık öğrencisinin yaptığı her projeyi kâğıda çıkartması gerektiğini belirten Aleyna S. adlı öğrenciyse “Yaptığımız projeleri bilgisayara çizdikten sonra büyük baskı merkezlerine gidiyoruz. Bir metrelik kâğıda baskısını çıkarıyoruz. Tek bir kağıdın ücreti en az 20 en fazla 40 lira. Sınav haftalarında yaklaşık 30 kâğıt çıkarıyoruz. En az 800-900 lira tutuyor. Her okul için bu durum geçerli” ifadesini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar