Gece körlüğüne yazılımlı göz desteği!

Gece körlüğüne yazılımlı göz desteği!
Uzmanlar retinaya ulaşan sinyalleri görmezden gelen bir yazılımla ısınmanın engellenebileceğini tespit etti.

Gece körlüğüne yazılımlı göz desteği!

Yapay retinalar gece ve tavuk körlüğü gibi görme bozuklukları yaşayan insanlara görüş kazandırıyor. Ancak her yapay organ gibi onların da sorunları var. Bunun en önemlisi ise yapay zekâ teknolojisine sahip bu gözlerin tıpkı bir bilgisayar gibi ısınma yapması.

Konu hakkında çalışan Stanford Üniversitesi’nden uzmanlar bu sorunun çözümünü tıpkı bilgisayardaki gibi fazla sekmeleri kapatmak olduğunu buldu. Göze giren ışığı toplayarak elektrik sinyaline çeviren yapay retinalar kamera sensörü gibi çalışıyor. Bu sinyaller, diğer taraftaki bir elektrot dizisi boyunca verileri optik sinir yoluyla beyne ileterek görmekte olduğu şeyi işleyebileceği nöronlara aktarıyor.

Ekip, görsel bilgilerin dijitalleştirilmesi gerektiğini ve ardından gözün arkasındaki nöronlarla iletişim kurmasını sağlamak için sıkıştırıldığını söylüyor. Retinanın doğal işleyişinden yola çıkan uzmanlar belirli sinyal tiplerinin görmezden gelinebileceğini tespit etti. Sinyali retinaya yerleştirilen elektrolitlerden biri algılanırsa yapay retina bunun önemli olduğunu anlayarak veriyi nöronlara aktarıyor.

Uzmanlar ısı problemlerini gidermenin yapay retina teknolojisinde çığır açacağını düşünüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar