Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Burak Kalemkar

Burak Kalemkar

Mizah Dili ve Edebiyatı

Gazlı mum lambası

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, '' CHP'nin başındaki zat dünyada olup bitenleri yok sayarcasına ülkemizdeki nükleer projeleri kötülemeye çalışıyor. Sizin hayatınızda sadece mum vardı mum, gaz lambası vardı gaz lambası. Biz ise bunu bu hale getirdik'' dedi ya, bir kısım muhalif hemen kendilerince dalga geçmeye başladı.

Beni bilen bilir. Ben kimseye haksızlık etmem, doğru neyse onu dile getiririm.

Büyüklerimiz haklı.

Ben o zaman minnak bir çocuktum.

Evimizde elektrik yoktu hatta o zamanlar elektrik diye bir şey bile yoktu.

Ben lise yıllarımda fizik öğretmenimden duydum "Elektrik akımı" diye bir şey olduğunu. Hayatta unutmam, fizik öğretmenime "Örtmenim, nedir bu elektrik akımı?" dediğimde "Başlatma şimdi akımından" dediği için kendimi bu akıma vermedim.

Gaz lambası daha çok zenginlerin evinde vardı. Hatta komşumuzun küçük kızı tam konuşamadığından "Gaz sambası" derdi. Biz de önce ailece sonra da tüm mahalle olarak samba kursuna bile katılmıştık.

Şimdi birden o yıllara gittim. Samba kursunda elektrik olmadığından kim kimin neresini tutuyordu, belli değildi.

Gaz lambası her evde yoktu ama mum her evde vardı. Hatta ben evde her akşam mum yakıldığında oturur ağlardım "Herkesin senede bir gün doğum günü varken benimki neden her gece?" diye.

Bizim gibi yoksulların evinde ya gaz lambası ya da mum olurdu. Zenginlerin evlerinde ise çeşit çeşit alternatifler vardı. Mumla yanan gaz lambası, gazsız mum lambası, mum gazı, gaz mumu, gaza gelen mum aklıma gelenlerden bazıları.

Yeni yıla girerken hepimizin tek bir dileği vardı "Ne olur bari bu sene elektrik akımı bize de uğrasın. Kirişten girmese de bari teğet geçsin" diye.

Özetle gençler, bu CHP zamanında biz kör karanlıkta oturuyorduk. Hatta az önce uydurduğum bir rivayete göre rahmetli Kayahan "Odalarda ışıksızım" isimli eserini CHP zihniyetine sitem olsun diye yazmış.

Son olarak size bir şey daha söyleyeyim de iktidarıma laf atanlar utansın.

Rahmetli ninem bana ninni olarak hangi türküyü söylerdi biliyor musunuz?

"Bir mumdur iki mumdur üç mumdur. Dört mumdur on dört mumdur. Bana bir bade doldur. Bu ne güzel düğündür ha ninnah. Ha ninnah ha ninnah"

Nasıl etkisinde kaldıysam ninninin, o zamandan beri uyuyorum.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları