Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Garo Paylan'a dersler…

HDP''li vekil Garo Paylan, sözde soykırımın tanınması için meclise, "Ermeni Soykırımı''nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması" başlıklı kanun teklifi verdi ya, biz de ona biraz tarih dersi verelim…

1928 tarihli Genelkurmay yayınına göre tehcir edilen Ermeni sayısı 800.000, Ermenilerin nefret kustuğu, ''kesik baş'' heykelini yaptıkları Talat Paşa''nın defterindeki sayı 924.158 kişi. Yerine ulaşamayan Ermenilerin sayısı ise 60 bine yakın. Ama Ermeniler, belge sunamadan 1.5 milyon Ermeni''nin öldürüldüğünü iddia ediyor.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri, ''soykırım'' iddiası ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaştan ötürü hiçbir zaman iyi olmadı.

2008''de ikili ilişkilerde iyileşme görülmüş, yapılan anlaşmaya göre tarihsel kaynak ve arşivlerin tarafsız bilimsel incelemesini öngören bir ''tarih komisyonu'' kurulması ve böylece ''soykırım'' iddialarının araştırılması planlanmıştı. Fakat Ermenistan Anayasa Mahkemesi protokolü iptal etti. Çünkü koskoca bir devletin tüm dış politika argümanı masaya yatırılacaktı ve Erivan için bu büyük bir riskti.

Evet, diaspora yurt dışında ''soykırım'' iddiaları ile fonlayıp Türkiye karşıtı cepheyi diri tutmaya çalışırken, Ermenistan topraklarında yaşayan halk sefalet içerisinde. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da bunu çok iyi biliyor. Batı ile ilişkilerin üzerine düşüyor ve Batı ile ticaret yolu için Türkiye''nin sınır kapısını açmasının elzem olduğunu vurguluyor.

Türkiye ile sınırları hiçbir zaman sorgulamadığını dile getirip, "Büyük Ermenistan" haritasından vazgeçtiklerini ilan ediyor; doğrudan "Soykırımı tanıma sürecinin lokomotifinin her zaman diaspora ve diaspora örgütleri olduğunu belirtmeliyiz." ifadesini kullanarak malumun ilamını yapıyor.

"Soykırım var diyen" arkadaşlar için söyleyeyim. Bu soykırım meselesi, öyle kanun teklifi ile ya da bir ülke meclisinin göbeğini kaşıyan vekillerinin ellerini havaya kaldırmasıyla ilan edilemez. Bu, tarih bilincine de kavramlara da aykırı.

HDP''li vekil ve zihniyetindeki toksit kitlenin, cahillik abidesini inşa etmek için çabalamaktan vazgeçmesi ve tarih okuması yapması dileğiyle…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları