Galata Kulesi'nde restorasyon başladı, kuşlar yuvasız kaldı

Galata Kulesi'nde restorasyon başladı, kuşlar yuvasız kaldı
Müze olması planlanan Galata Kulesi'nde restorasyon çalışmaları başladı. Dış cephe onarım çalışmaları için çekilen perde ve kurulan iskele, kulede bulunan kuş yuvalarını tehdit ediyor.

HABER MERKEZİ-GÜNBOYU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nin müze olacağını açıklamıştı. 

Kulenin müze olması öncesinde başlatılan restorasyon çalışmaları ise kulede yuvaları bulunan akkarınlı ebabil, ebabil, serçe, güvercin gibi kuşların yaşamlarını tehdit ediyor.

Gazeteci Aslı Şafak ise yaptığı çağrıda "Her Nisan’da Afrika’dan göçen ebabiller, Galata Kulesi’nin deliklerinde yavrular. Bu yıl da geldiler, ancak kuledeki restorasyon çalışması yavru kuşların uçamadan, düşerek ölmesine yol açıyor. Lütfen bir çözüm bulalım" ifadelerini kullandı. 

KAMPANYA BAŞLATILDI

Simurg Kuş Yuvası Derneği ise Change.org üzerinden imza kampanyası başlatarak, yapılan çalışmasının durdurulmasını istedi. 

Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şu günlerde İstanbul Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışması, üreme dönemindeki kuşları tehdit ediyor, yavru kuşların ölümüne neden oluyor.

Kulenin cephesindeki boşluklarda üreyen akkarınlı ebabil, ebabil, serçe, güvercin gibi ekolojik açıdan önemli olan kuş türlerinin üreme kolonileri, ciddi ve geri dönüşü olmayacak bir tehdit altında.

Yuva yerlerine ulaşan insanların vereceği rahatsızlık ve stres, ebeveyn kuşların yuvalarını terk etmelerine, yavruların korkup yuvalarından aşağıya atlamalarına, gelmeyen ebeveynlere bağlı yavruların açlık ve susuzluktan dolayı ölmelerine sebebiyet verecektir.

Restorasyon çalışmaları ise yuvaların bozulmasına sebebiyet verecektir. Bu kıyıma engel olmak için, bu restorasyon çalışmasının kuşların üreme faaliyetlerini durdurdukları sonbahara ertelenmesi en çevreci, duyarlı, barışçıl ve insancıl çözüm olacaktır."

Kampanya imza metni için tıklayın. 

2galata.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar