G7'de Trump'a dikkat çeken İran sürprizi!

G7'de Trump'a dikkat çeken İran sürprizi!
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tahran'la kriz çıkaran ABD Başkanı Donald Trump'a sürpriz yapması dikkatleri çekti.

Macron'un evsahipliği yaptığı ve Trump'ın da katıldığı G7 zirvesinin düzenlendiği Biarritz kenti, beklenmedik şekilde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i ağırladı. Ancak Tahran, "Zarif-Trump görüşmesi olmayacak" ifadelerini kullandı.

En gelişmiş 7 ekonominin oluşturduğu G7 zirvesine evsahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan, ABD Başkanı Donald Trump'ın beraberindeki heyetin Macron'un zirveyi yönetiş şeklinden rahatsız olduğu haberleri eşliğinde, sürpriz bir hamle geldi.

İran hükümetinin Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i taşıyan uçağı, zirvenin düzenlendiği Biarritz kentine indi. 

ABD HEYETİYLE GÖRÜŞME PLANI YOK

Sputnik’in haberine göre Zarif'in, koltuğa oturduğundan beri İran'la gerilimi tırmandıran, nükleer anlaşmadan çekilen, en ağır yaptırımları dayatan, Basra Köfezi'nde savaş çıkarma noktasına gelen ABD Başkanı Trump ve beraberindeki heyetle görüşmeyi planlamadığı belirtildi.

MACRON'UN TEKLİFİNE YANIT İLETMEK İÇİN

İran devlet televizyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi'ye dayanarak, Zarif'in Trump'la veya heyetinden biriyle görüşmeyeceğini duyurdu. 

Reuters'e konuşan üst düzey bir İranlı yetkili "Zarif, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İran'la nükleer anlaşmayı kurtarmaya yönelik teklifine İran liderliğinin yanıtını iletecek" dedi. 

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞME

G7'nin resmi davetlisi olmayan ve resmi program bittikten sonra Biarritz kentine varan Zarif, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile bir görüşme gerçekleştirdi.

TRUMP 'HABERİNİN OLMADIĞINI' İDDİA ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı, G7'nin Macron'u İran nükleer anlaşmasıyla ilgili Tahran'a mesaj iletilmesi konusunda görevlendirdiğini duyurmuştu. Trump ise İran'la ilgili herhangi bir görevlendirmeyi görüşmediğini söyleyerek haberi yalanladı.

BEYAZ SARAY: "TRUMP İÇİN SÜRPRİZ OLDU"

Zarif'in G7'nin mekanında boy göstermesinin ardından bir Beyaz Saray yetkilisinden "G7'nin yan etkinliğine İran Dışişleri Bakanı'nın davet edilmesi Başkan Trump için sürpriz oldu" açıklaması geldi. 

Bugün ilkin FlightRadar24.com sitesi, Trump'ın da katıldığı G7 zirvesinin yapıldığı Fransa'nın Biarritz kentine İran hükümetinin uçağının indiğini duyurdu. 

Trump, gazetecilerin İran Dışişleri Bakanı'nın Biarritz'e mi geldiği sorusunu "Yorum yok" diye yanıtladı. Ancak Tahran, Zarif'in Biarritz'te olduğunu doğruladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar