G7 ülkeleri Çin'e karşı anlaştı!

G7 ülkeleri Çin'e karşı anlaştı!
G7 ülkeleri, Çin'in yol ve kuşak projesi (Modern İpek Yolu Projesi)ne karşı anlaşma sağladı

Çin'e rakip olmak isteyen G7 liderlerinin, daha iyi altyapı inşa etmede düşük ve orta gelirli ülkeleri desteklemek için bir yatırım planının üzerinde anlaştığı belirtildi.

G7 ülkelerinden yapılan açıklamada, düşük ve orta gelirli ülkelerin daha iyi altyapı inşa etmeleri amacıyla Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne rakip olacak bir yatırım planının oluşturulması konusunda uzlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Açıklamada, yatırım planına ilişin olarak G7 liderlerinin "değer odaklı, yüksek standartlı ve şeffaf" bir ortaklık teklif edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Son yıllarda Çin, özellikle Afrika ülkelerinde geniş çaplı altyapı projelerinin finansmanını sağlarken; bu ülkelerin borcunun artmasıyla etki alanını genişletmişti.

G7 ÜLKELERİ NEDİR?

Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşur. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü (263 trilyon $) oluşturmaktadırlar.

BRİTANYA ÇİN BÜYÜKELÇİLİĞİ SÖZCÜSÜ: "KÜRESEL KARARLARIN KÜÇÜK BİR GRUP ÜLKE TARAFINDAN DAYATILDIĞI GÜNLER ÇOKTAN GERİDE KALDI."

G7 ülkelerinin bu kararına Çin'den yanıt gecikmedi.

G7 zirvesine ev sahipliği yapan Britanya'daki Çin Büyükelçiliği'nin Sözcüsü "Biz her zaman ister büyük veya küçük, ister güçlü veya zayıf, ister zengin veya yoksul olsun, tüm ülkelerin eşit olduğuna ve dünya meselelerinin tüm ülkelerle görüş alışverişiyle yürütülmesi gerektiğine inanırız. Küresel kararların küçük bir grup ülke tarafından dayatıldığı günler çoktan geride kaldı" açıklamasını yaptı.

Tek meşru küresel düzenin, bir avuç ülkenin savunduğu sözde sistem değil, BM destekli uluslararası hukuk olduğunu belirten Çin'in Londra Büyükelçiliği, Pekin'in eşit muamele ve işbirliği ilkelerini temel alan gerçek çok taraflılığı desteklediğini ve sadece küçük bir kliğe hizmet eden sözde çok taraflılığı reddettiğini vurguladı.

G7 ZİRVESİNDE ELE ALINAN KONULAR

Çin'in ekonomik girişimlerini hedef alan G7 zirvesinde cumartesi günü Pekin'in trilyon dolarlık Kuşak ve Yol ağı ile rekabete yönelik Dünya İçin Daha İyisini Geri İnşa isimli bir altyapı projesi açıklandı ve Pekin'e ekonomik bağımlılıkların azaltılması konusu ele alındı. 

ÇİN, ABD'Yİ SUÇLADI

Çin Dışişleri ise Washington'ı G7 ülkelerinin Pekin'e karşı birleşik cephe oluşturmasına öncülük etmeye çalışarak ihtilafı körüklemekle suçladı. Bakanlık, Pekin karşıtı cephe oluşturma çabalarının başarısız olacağını, uluslararası ilişkilere daha tarafsız ve akılcı yaklaşım gerektiğini söyledi. 

ABD'NİN ETKİNLİĞİ ZAYIFLIYOR

Pekin, Washington'un küresel meseleler üzerindeki etkisinin azalmakta olduğunu uzun süredir savunuyor. Çin devletinin finanse ettiği Global Times gazetesi, bu ay yayımladığı bir makalede, dünyanın ekonomik ve siyasi ağırlık merkezinin doğuya kaydığını, Avrupalı müttefiklerin bile ABD'nin Pekin konusundaki uzlaşmaz tutumundan yavaş yavaş uzaklaştığını yazdı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar