Futbolda vergiler neden düşük?

Futbolda vergiler neden düşük?
EY Direktörü Fatih Köprü Ekonomist dergisinde futbolcu ücretlerinde vergi kesintisi oranını değerlendirdi. Sporculara ödenen her türlü ücret üzerinden uzun yıllardır sabit oranda vergi kesiliyor.

Profesyonel sporculara ödenen transfer ücretleri üzerinden 2019 yılında geçerli olan hükümler kapsamında vergi kesintisi yapıldı. Ancak vergi kesintisini düzenleyen hüküm geçici. Eğer yeni bir uzatma yapılmazsa sporcuların transfer ücretleri başta olmak üzere kulüplerden aldıkları her türlü ücretlerin vergileme usulü değişecek.

DÜNYADA ORANLAR

Türkiye’de dahil olmak üzere, bazı ülkelerde futbolcu ücretlerinin tabi olduğu vergi oranlarına ilişkin tablo aşağıda yer alıyor.

tablo.jpg

Genel olarak futbolda söz sahibi ülkelere bakıldığında, futbolculara yapılan ödemeler için geçerli vergi oranlarının, o ülkede en yüksek gelir diliminde yer alanların vergi oranları ile aynı seviyede olduğu görülüyor. Barı Avrupa ülkelerinde bu oran oldukça yüksek, genellikle yüzde 45 ve üstünde. Türkiye ve Rusya ise listede en düşük vergi oranı uygulayan ülkeler olarak yer alıyor.

BİZDE ORAN SABİT

Sporculara ödenen ücretler uzun yıllardır stopaj yoluyla ve sabit oranlı olarak vergilendiriliyor. Önceleri tüm sporculara ödenen ücret üzerinden tek bir oranda stopaj yapılıyordu. 2008 ortasından itibaren stopaj esasında bir değişiklik yapılmamakla birlikte, sporcunun tabi olduğu lige bağlı olraka farklı vergi oranı uygulamasına geçilmiştir.

Buna göre, gelir vergisi yasasının geçici 72’nci maddesi uyarınca lig usulüne tabi spor dallarında sporculara yapılan ücret ödemelerinden

En üst ligdekiler için yüzde 15

En üst altı ligdekiler için yüzde 10

Diğer ligdekiler için yüzde 5, oranında vergi kesintisi yapılıyor.

BEYAN EDİLMİYOR

Kaynakta kesilen vergi sporcular açısından nihai vergi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle söz konusu gelirlerin tutarı ne olursa olsun, bunlar için gelir vergisi beyannamesi verilmiyor. Ayrıca başka gelirler dolayısıyla beyanname verilmiş olsa dahi bu gelirler beyannameye dahil edilmiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar