Fransa Parlamentosu Karabağ'ı bağımsız devlet olarak tanıdı

Fransa Parlamentosu Karabağ'ı bağımsız devlet olarak tanıdı
Fransa Ulusal Meclisi skandal bir karar alarak, uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprağı olan ve bir kısmı halen Ermenistan işgalinde kalan "Dağlık Karabağ'ın acilen devlet olarak tanınmasını" öngören tasarıyı kabul etti.

Fransa Ulusal Meclisi, geçen hafta Fransa Senatosu'nun aldığı benzer bir kararı oy çokluğuyla kabul etti.

İşgal altındaki Artsakh'ın acilen bağımsız devlet olarak tanınması çağırısını içeren tasarı, üçe karşı 188 oyla Parlamento'dan geçti.

Tasarıda kendi topraklarını işgalden kurtaran Azerbaycan "askeri harekât başlatarak barış sürecini bozmak" gibi saçma bir hukuk dışı bir suçla itham ediliyordu.

KENDİ DIŞİŞLERİ BAKANI BİLE TEPKİ GÖSTERDİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Meclis'te yaptığı açıklamada, sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıma çağrısını kabul etmediğini belirterek, "Ermeni dostlarımızın kendisi bunu istemedi. Böyle bir karar alınırsa kendi kendimizi (AGİT) Minsk Grubu'ndan çıkarmış oluruz ve arabulucu rolümüzden vazgeçmiş oluruz" dedi.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından Dağlık Karabağ’ın bağımsız devlet olarak tanınacağı haberlerinin ardından daha önce yapılan açıklamada, “Fransa'nın Azerbaycan toplumunda adil bir arabulucu olarak itibarını baltalıyor. Fransız Ulusal Meclisi’nin tek taraflı kararlar almak yerine, bölgede barış, istikrar ve ilerlemeye hizmet eden faaliyetlere katılması, Fransa'nın çıkarlarına cevap verecek ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına yol açacaktır” denildi. Bakanlık ayrıca Fransa’nın bu adımının provokatif olduğu ifade etmişti.

Fransa'da geçen hafta da Senato benzer bir tasarı kabul ederek, hükümete sözde Artsakh Cumhuriyeti'nin tanınması yolunda çağrı yapmıştı.

İki karar da tavsiye niteliği taşırken, herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar