Fitch'ten 'TCMB başkan değişikliğiyle' ilgili açıklama: Türk bankaları için risk arttı

Fitch'ten 'TCMB başkan değişikliğiyle' ilgili açıklama: Türk bankaları için risk arttı
Fitch Rating, yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığında yaşanan değişik sonrasında Türk bankaları için refinansman riskinin arttığını açıkladı.

Fitch'ten Türk bankaları için 'risk' açıklaması

Fitch Rating, yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığında yaşanan değişik sonrasında Türk bankaları için refinansman riskinin arttığını belirtti. Bloomberg'in haberine göre, Bankaların kısa dönem borçlarının arttığına dikkat çeken uluslararası derecelendirme kuruluşu, 2020 yıl sonunda Türk bankalarının 2019’dan daha az dış borca sahip olduğunu fakat 2020’de kısa vadeli dış borç oranının 2019’a göre artış kaydettiğini ifade etti.

TÜRK BANKALARINDAKİ DÖVİZ MEVDUATI 

Türk bankalarının 2021 yılında yabancı para borç servisi yükümlülüklerinin, piyasaların 12 ay tamamen kapanması gibi uç bir durumda, 45-50 milyar dolar civarında olmasını bekleyen Fitch, 2020 yılında yerleşiklerin Türk bankalarındaki Döviz mevduatlarının yüzde 20 arttığını ve bunun bankalara dış borcu ödemede yardımcı olduğunu vurguladı.

'TCMB'DEKİ DEĞİŞİKLİK POLİTİKA GÜVENİRLİLİĞİNİ ETKİLEDİ'

Fitch, Türk Lirası’ndaki zayıflamanın ve enflasyonun devam etmesi halinde dolarizasyonun artabileceğine işaret ederken, güvende somut bir zayıflama ya da şirketlerde nakit darlığı yaşanmasının da döviz mevduatlarında azalmaya ya da istikrarsızlığa yol açabileceğine değindi.

Kasım ve mart ayı arasındaki ortodoks ve şeffaf politikaların risk primlerini azalttığını, sermaye girişini artırdığını, refinansman risklerini azalttığını ve TL’ye değer kazandırdığının altını çizen kuruluş, TCMB başkanlığında yaşanan değişiklikle beraber politika güvenilirliğini etkilediğini ve piyasadaki oynaklığı artırdığını belirtti.

'YAKIN VADEDE AZALABİLİR'

Fitch, bunun sonucu olarak da Türk bankaları için refinansman riskinin ve risk priminin yükseldiğini söylerken, Türk bankalarının döviz cinsinden borçlarının büyük bir kısmını oluşturan kısa vadeli borçların, piyasalardaki oynaklığa karşı, bankaları kırılgan hale getirdiğini vurguladı.

2021’in ilk çeyreğinde bazı bankaların aktif olarak dış borçlanma miktarını artırdığını belirten Fitch,dış borçlanma maliyetinin artmasıyla beraber Türk bankalarının döviz cinsinden ihraçlarının yakın vadede azalmasını beklediklerini ifade etti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar