Fırıncılar, İstanbul Ticaret Odası'nın kararını beklemen ekmeğe zam yaptı

Fırıncılar, İstanbul Ticaret Odası'nın kararını beklemen ekmeğe zam yaptı
İstanbul’da fırıncılar ekmeğe yine zam talep ediyor. Şu an ekmeğin gramajı neredeyse her sokaktaki fırında farklı farklı. Bu nedenle zam gelse bile adeta ‘gizli’ kalıyor. İstanbul’un bazı ilçelerinde ise fırıncılar, ‘maliyet’ bahanesine sığınarak Valilik ve İstanbul Ticaret Odası’nın kararını beklemeden ekmeği 2.5 liradan satmaya başladı.

İstanbul Fırıncılar Odası, ekmeğin 2.5 lira olması için başvuruda bulundu. İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası talebi değerlendirirken kararı beklemeyen fırınlar zam yapmaya başladı.

İstanbul Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu, ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Kurulda artış gösteren un fiyatları, enerji maliyetleri ele alındı. Diğer yandan 230 gram ekmeğin 2.5 lira olması da talep edildi. Zam talebi için tekrar başvuru yapıldı. Zam süreci şu an değerlendirme aşamasında ama bir çok ilçede ekmek 2.5 liraya satılmaya başlandı.

Milliyet'te yer alan habere göre, fırıncılar ekmeğe zam değil gramaj artışı yaptıklarını söylese de, aradaki farkı anlayamayan vatandaş bu karara itiraz etti. Fırınlarda ekmeğin fiyatı ve gramajı arttı ancak ayar tutmadı. Bazı fırınlar gramajı 230 grama, bazıları ise 270 grama çıkarttı. Ancak vatandaş ne 30 gramlık ne de 70 gramlık farkı satın aldığı ekmeklerde anlayamadı.
Beşiktaş’ta fırın işleten İbrahim Can, “Un fiyatları çok yüksek olduğu için biz mecburiyetten zam yapıyoruz. Bize fırsatçı diyorlar ama fırsatçılık yaptığımız bir durum yok” dedi.

Fatih’te başka bir fırıncı ise 2.5 liranın bile düşük bir fiyat olduğunu savundu. Fırıncı Yılmaz Özdemir, “Aslında 2.5 bile kurtarmıyor. 140 liraya aldığımız un şu an kaç para belli değil” diye konuştu.

Sarıyer’de bir fırında da ekmek 2.5 lira. Fırıncı İdris Şişman, “Şu an ekmek 2.5 lira. Başkan 2.5 lira dediği zaman 2.5 liradan satıyoruz” dedi.İstanbul Fırıncılar Odası’nın zam kararının beklenmesi gerektiğini savunan Nevzat Aydın, “İstanbul Fırıncılar odasının kararını beklemeden yapılan zam var” ifadelerini kullandı.

GRAMAJDA ‘AYAR’ TUTMADI

Fırıncılar zam taleplerini, artan girdi maliyetlerini baz alarak ilgili kurumlara iletti. Ancak diğer yandan ise ‘gramaj’ farklılığı altında her ilde, hatta her ilçede, mahallede değişen fiyatlarla satış yapılıyor.

GELECEK HAFTA KESİNLEŞECEK

Bu gramaj ve kilo bilmecesi tüketici için önemli bir karışıklık olmaya devam ederken; fırıncı kesimi ile bakanlıklar ekmek için masaya oturuyor. Gelecek hafta ekmek için bir yol haritası oluşturulması bekleniyor. Buna göre fırıncı temsilcileri, girdi fiyatlarının belli bir düzeyde tutulup tutulamayacağına yönelik bir destek bekliyor.

"FEDAKARLIK YAPIYORUZ"

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, mayıs haziran döneminde 50 kiloluk çuval un fiyatının 135 lira iken, ekimde ortalama 200 lira olduğuna vurgu yaptı. Balcı, “Fırıncılar her zaman duyarlılıkla hareket ediyor, ancak ilgili sektörler bizim kadar fedakâr değil. Her zam anında fiyatlara yansırken, biz bunu yapamıyoruz. Gramaj ise ‘gizli zam’ demek değildir. Her gramaj oynaması, fiyat değişimi zaten mülki idarelerin bilgisinde yapılıyor. Her bölgenin talebi farklı” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar