Fethi Tevetoğlu kimdir? Nereli? Ne zaman öldü? Fethi Tevetoğlu Tarkan'ın neyi?

Fethi Tevetoğlu kimdir? Nereli?  Ne zaman öldü? Fethi Tevetoğlu Tarkan'ın neyi?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Grup Toplantısında Tarkan’ın büyük amcası Fethi Tevetoğlu’ndan söz etmişti. Fethi Tevetoğlu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Fethi Tevetoğlu kimdir? Nereli? Ne zaman öldü? Fethi Tevetoğlu Tarkan'ın neyi oluyor? İşte detaylar...

FETHİ TEVETOĞLU KİMDİR?

Cihat Fethi Tevetoğlu 1916 yılında İstanbul’da doğmuştur. Aslen Rizeli olan ailesi, babasının asker olması nedeniyle İstanbul’da yaşamıştır. Küçüklüğünde babasının etkisiyle Türkçülüğe yönelen Tevetoğlu, özellikle lise eğitimi esnasında bu ilgiyi aktif bir şekle dönüştürmüştür. Türkçülüğünü, şiire olan düşkünlüğü sayesinde gençlik yıllarında şiirleriyle ifade etmişti. Bu şiirleri dönemin Türkçülerinin dergilerinde sık sık yayınlanmış, bu sayede Nihal Atsız’la tanışmış ve Türkçü mücadeleye katılmıştır. Yazarlığa Türkçü dergilerde başladı. Kopuz, Atsız Mecmua, Türk Kültürü, Orhun, Türk Sazı, Çınaraltı, Ülkü, Toprak, Hayat Tarih dergilerinde ve Tasvir, Yeni İstanbul, Son Havadis gazetelerinde yazdı. Türk Ansiklopedisi''nde fahrî yöneticilik yaptı ve maddeler yazdı. Komünizmle Mücadele Derneği''nin de kurucularındandır.[2] Tevetoğlu, Türkçülüğün İkinci Dünya Savaşı nedeniyle uluslararası siyasi konjektörünün de etkisiyle yükselmesinde önemli rol oynamıştır, Türk siyasetinde Türkçülüğün savunucularından biri olmuştur. Fethi Tevetoğlu, 27 Kasım 1989’da vefat etti.

 

SİYASİ YAŞAM

1957 yılında Demokrat Parti’de Samsun İl Başkanı olarak siyasete başladı, Adalet Partisi’nden 1961 ile 1974 yılları arasında Samsun Cumhuriyet Senatörü oldu. İslam Ülkeleri Konferansı Başkan Yardımcılığı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Müslüman Mültecileri Kalkındırma Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanlığı yaptı.

 

FETHİ TEVETOĞLU TARKAN''IN NEYİ OLUYOR?

Fethi Tevetoğlu, Tarkan''nın dedesinin kardeşidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar