Fehmi Koru: Aday olma günü geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi de istemeyebilir

Fehmi Koru: Aday olma günü geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi de istemeyebilir
Ankara'nın nabzını tutan gazetecilerin başında gelen duayen kalem Fehmi Koru, "Cumhurbaşkanı olmayı gönlünden geçiren tek kişi o bakan mı, yoksa başkaları da var mı?" diye sordu.

İktidar cephesinin muhalefetin adayı ile zihin jimnastiği yapmasının kendisine yersiz geldiğini belirterek analizine başlayan Fehmi Koru, "Onların şimdiden üzerinde kafa yormaları gereken şu soru daha önemli: Yapılacak ilk seçimde Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı kim olacak?" dedi ve şöyle devam etti:

BİR YORGUNLUK HALİ VAR

MHP 'Bizim adayımız Tayyip Erdoğan' diyor, biliyorum. Peki AK Parti'nin adayı kim? Kimileri bu soruma çok ama pek çok şaşıracaktır, bunu da biliyorum. Yine de yazacaklarımı ciddiye alsalar iyi olur. Son zamanlarda Tayyip Erdoğan'ın ekranlara da yansıyan bir yorgunluk hali var. 20 yılın ağırlığı 'doğal aday' sayılan Erdoğan'ın üzerinde fena halde hissediliyor. Anayasal engeli aşmak için verilecek mücadele sırf bu sebeple bile zorlu geçebilir, başarısızlığa uğrayabilir.

KENDİSİ DE İSTEMEYEBİLİR

Aday olmayı günü geldiğinde Tayyip Erdoğan'ın kendisi de istemeyebilir. Özellikle de kamuoyu yoklamaları aday olduğunda seçilmesinin imkansız olduğunu gösteriyorsa…(Muhalefetin adayının kim olacağını iktidar cephesinin şimdiden merak etmesinin sebebi herhalde budur. Millet İttifakı yukarıda belirlediğim niteliklere en uygun ismi aday olarak belirleyebilirse, Cumhur İttifakı'nın onun karşısına kimi çıkaracağını da belirlemiş olacak. AK Parti yönetiminin merakı bu yüzden gibime geliyor.)

ÇEKİLDİLER VE KAZANDILAR

Başka ülkelerde en tepe göreve erişmiş politikacılardan bu noktaya gelenler oldu. Başbakanlığının onbirinci yılında, partisinin başında kaldığı takdirde ilk seçimi kaybedebilecekleri, Muhafazakar Parti ileri gelenleri tarafından, Margaret Thatcher'e hatırlatıldı. O da istese direnebileceği halde geriye çekildi (1990). Yerine gelen John Major partiyi yedi yıl daha iktidarda tuttu. Aynı durum Tony Blair için de söz konusu oldu. O da seçime yeni bir yüzle gidilebilmesi için başbakanlığının onuncu yılında geriye çekildi (2007). Almanya'dan da benzer örnekler verilebilir. Örnek isimler ülkelerinin karizmatik liderleriydiler… Zamanı geldiğini anladıklarında veya bu durum kendilerine hatırlatıldığında geriye çekilmeyi bildiler…

SEMPATİK GELECEK BİR ADAY

Erdoğan da kendisi ve partisi için en gerçekçi tercihin anayasayı zorlayarak aday olmakta ısrar etmek yerine seçilme ihtimali daha fazla bir başka adayı öne sürmenin daha doğru olduğunu düşünebilir. Cumhurbaşkanlığını elde tutmak ve partisini yeniden iktidara taşımak için başka bir yol kalmamışsa bunu ilk anlayacak kişi Tayyip Erdoğan olacaktır. O durumda Cumhur İttifakı, karşı ittifak tabanına da sempatik gelecek bir aday arayışı içerisine girecektir.

BEKLENTİDE OLANLAR VAR

Adayı, sistem değişikliğini, yeniden parlamenter sisteme dönmeyi de savunabilecek biri bile olabilir. Sedat Peker mesajlarında hep suçladığı bir bakanın cumhurbaşkanı olmayı kafasına koyduğunu ve çıkışlarıyla bunu kendisinin engellediğini sıkça tekrarlıyor. Doğruysa AK Parti içerisinde de beklentide olanlar var demektir. Benim yaptığım hesabı yapan ve cumhurbaşkanı olmayı gönlünden geçiren tek kişi o bakan mı, yoksa başkaları da var mı?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar